Recensies, waarderingen, reacties en informatie

Marijke van Deelen

Inhoud:

De verdwenen meisjes van Willowbrook van Ellen Marie Wiseman gaat over de tweeling Sage en Rosemary Winters. Sage en Rosemary lijken ontzettend op elkaar, maar Sage heeft altijd geweten dat er iets met haar zusje aan de hand was, dat ze beschermd moest worden. Nadat Rosemary overleden is aan een longontsteking mist Sage haar verschrikkelijk.
Maar als Sage zestien is ontdekt ze dat haar zusje helemaal niet overleden is. Ze is lang geleden naar de grimmige Willowbrook State School gestuurd, een instelling voor kinderen met een beperking. Sage gaat op onderzoek uit, vastbesloten haar zusje te vinden. Maar als ze eenmaal binnen is blijkt Rosemary spoorloos verdwenen…en denkt iedereen dat zij Rosemary is. Kan ze ooit nog ontsnappen?

Waardering:

Als de 16-jarige Sage Winters er achter komt dat haar tweelingzusje Rosemary helemaal niet is overleden, zoals haar al jaren wordt verteld, maar in Willowbrook woont, besluit ze haar op te halen of in ieder geval te bezoeken. Maar wat loopt alles anders dan ze ooit had kunnen denken. 
Rosemary blijkt te zijn verdwenen en iedereen ziet Sage aan voor aan één-eiige tweelingzus. 
De omstandigheden in Willowbrooke zijn ronduit afschuwelijk, schrijnend en mensonterend. Sage zit hier, met haar volle verstand, vast. De situatie is uitzichtloos want hoe ze ook haar best doet, niemand geloofd haar. En als ze ook maar iets tegenwerkt, volgend er sancties. 
Tot ze concierge Eddie ontmoet. Ze is ze opgelucht als hij wel ziet dat Sage Rosemary niet is. Als concierge heeft Eddie sleutels en hij wil haar helpen ontsnappen. Een dramatische vlucht maar er komt een moment dat Sage buiten de muren van Willowbrooke staat. Maar ook hier lijkt haar leven één grote nachtmerrie.

Ellen Marie Wisseman heeft opnieuw een aangrijpend verhaal geschreven, omweven op het stukje geschiedenis van Willowbrooke. De omstandigheden die ze beschrijft zijn helaas niet verzonnen. Met dit in je achterhoofd grijpt het lezen van dit verhaal je helemaal aan.
Deze roman neemt thriller-achtige vormen aan. Gevangen van begin tot eind lees je dit boek in één ruk uit. Dit tragische verhaal zal je niet snel vergeten! 
Het is knap hoe gedetailleerd de schrijfster heeft geschreven, je ziet het voor je ogen gebeuren. Ook de personages zijn uitgewerkt tot echte mensen. Respect oor deze schrijfstijl! 

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiek
ISBN: 9789023961437
Aantal pagina's: 400
Prijs: € 23,99
Prijs e-book: € 4,99
Uitgave: december 2022

Inhoud:

Martine groeit op in een gezin dat is aangesloten bij de organisatie van de Jehovagetuigen. Hierdoor heeft ze altijd met strenge regels moeten leven. Dit begint haar echter steeds meer te benauwen. Ze mag geen vriendschappen of andere relaties sluiten, en ook haar opleiding verpleegkunde gaat eraan ten onder. Ze voelt zich steeds ellendiger en eenzamer. Ten einde raad besluit Martine contact op te nemen met Miranda, een klasgenootje van de middelbare school. Zij biedt direct steun en laat Martine een andere kant van het geloof zien. Dan komt ook nog eens Tjeerd, een voormalige studiegenoot, terug in haar leven. Eerst heeft Martine moeite om hem volledig te vertrouwen, maar uiteindelijk durft ze hem over haar achtergrond en opvoeding te vertellen. Dit alles draagt bij aan het besef dat ze niet zo verder wil, maar hoe moet ze haar familie hierover onder ogen komen?

Waardering:

Martine wordt grootgebracht onder de leer van de Johova's getuigen. De regels waar ze zich zo strak aan moet houden, gaan haar steens meer tegenstaan. De gemeenschap slokt zoveel tijd van haar op dat ze zelfs haar studie af moet breken. En de prille vriendschap met één van haar mannelijke collega's wordt verbroken.
Vrede heeft ze er niet mee. Ze vraagt zich af of het wel de juiste leer is, die de Jehova's beleiden.
Bij het langs de deuren gaan wordt ze gewezen op de drie-éénheid van God. Iets wat lijnrecht tegen hun geloof ingaat. Ook dit zet Martine aan het denken. 
Haar zorgen en twijfels thuis bespreken is geen optie. Gelukkig worden er mensen op haar weg geplaatst die haar een andere weg kunnen aanwijzen.
Dit boek laat zien hoe de de gemeenschap van de Johova's hun mensen in de greep houdt. Als je de gemeenschap verlaat, besta je niet meer voor familieleden. 
Het is dan ook een grote stap (ook als je weet dat je de juiste stap maak) om de band te verbreken. 
Gelukkig wordt in dit verhaal Martine goed opgevangen maar toch blijft er een gemis. 
Ondanks dat er vrij veel gebeurd, herhalen situaties zich ook steeds weer, zeker in het eerste gedeelte van het boek. Dat is, naast dat het niet echt de diepte ingaat, jammer. Toch is het een interessant boek om te lezen omdat er over dit onderwerp niet veel bekend is. 

Gegevens:

Uitgeverij: Citerreeks
ISBN: 9789020551068
Prijs: € 19,50
Prijs e-book: € 8,99
Aantal pagina's: 223
Uitgave: februari 2023

 

Inhoud:

In ‘Verzoening’ van Deborah Raney stort weduwe Tess Everett zich op vrijwilligerswerk om zichzelf af te leiden van haar thuis dat een leeg nest is geworden. Daar ontmoet ze J.W. McRae, vroeger de man van haar overleden vriendin Char. Ze heeft hem niet meer gezien sinds hij zijn zoon verwaarloosde na de dood van Char, waardoor Tess en haar man het kind onder hun hoede hebben genomen.
J.W. is terug en hoopt zich met zijn zoon te verzoenen nu hij opa is geworden. Tess verhuurt haar garage aan de weduwnaar in de hoop dat ze de afstand tussen vader en zoon kan overbruggen. Ondertussen bloeit er iets op tussen Tess en J.W., maar is hun relatie alle strubbelingen waard? Is het mogelijk om een nieuwe start te maken?

Waardering:

Rina, de schoondochter van J.W. heeft de deur op een kier gezet; ze heeft haar schoonvader uitgenodigd om bij zijn pasgeboren kleindochter te komen kijken. Ze vindt het hoog tijd voor hereniging. J.W. staat er open voor maar voor Wynn, zijn zoon, is het allemaal erg moeilijk.
Toch besluit J.W. om in Winterset te blijven en zich in te zetten op verzoening. Dat hij Tess heeft ontmoet en zich toch haar aangetrokken voelt maakt deze keuze makkelijker.
Tess is weduwvrouw en heeft Char, de vrouw van J.W. verzorgd in haar ziek zijn.
Het beeld wat Tess van Char kreeg over haar ex-man, lijkt niet erg te rijmen met de man die Tess leert kennen. Toch is het moeilijk voor Tess haar hart open te stellen.

Een verhaal over liefde, hoop, vergeving en tweede kansen. Een prima verhaal maar het leest wat taai. Gebeurtenissen die zich herhalen met maar weinig vooruitgang en voorspelbaar Een boek wat in het genre ‘streekroman’ zou passen. Niet perse een slecht boek maar we zijn beter gewend van deze schrijfster!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029734561
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 4,99
Aantal pagina's: 334
Uitgave: februari 2023

Inhoud:

Twee jonge vrouwen zijn vastbesloten om hun geliefden in de oorlog te helpen, om te vechten voor gerechtigheid, koste wat het kost.
1944. Een storm raast over het landgoed van de Belvideres in No Creek. De zolder van Garden’s Gate raakt beschadigd en een verborgen ruimte komt bloot te liggen. Een lang vergeten koffer onthult geheimen uit de burgeroorlog. Celia Percy besluit een oude misstand recht te zetten. Of het stadje daar nu klaar voor is of niet.
1861. Na de dood van haar moeder werkt Minnie Belvidere keihard voor haar huishouden. Bovendien probeert ze haar gezin bijeen te houden. Maar de breuk van de Burgeroorlog loopt dwars door haar familie.

Waardering:

Een diepe zucht bij het dichtslaan van dit boek. Cathy Gohlke neemt je van het begin tot eind mee in de levensreizen van verschillende mensen, in verschillende tijdsbestekken.
In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog vindt Celia Percy oude koffer die een dubbele bodem blijkt te hebben met vrijlatingspapieren en eigendomspapieren van slaven.
Terwijl de rassenhaat in No Creek nog aan de orde van de dag is besluit Celia dat ze het hier niet bij kan laten zitten. Ze wil er alles aan doen dat het nageslacht van de grondeigenaar krijgen waar ze recht op hebben.
Ondertussen  onderhoudt Celia een briefwisseling met Joe, de beste vriend van Marshall. Beide mannen dienen in de oorlog. Het racisme waar Marshall  keer op keer tegenaan loopt geeft zoveel frustratie, ook bij Joe. Een voorbeeld van echte vriendschap!
Een andere verhaallijn speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De kinderen Belvidere weten wat de wensen van hun ouders zijn: het vrijlaten van de slaven. Maar na de dood van moeder breekt de oorlog uit en komt er verdeeldheid in het gezin. Minnie en haar oudste broer Elliott willen niets liever dan de wens van hun ouders navolgen. Maar hun jongere broer, Grayson staat lijnrecht tegenover hen.  Je leest hier hoe de aktes in de koffer, die Celia jaren later ontdekt, terechtkomen.
Minnie maakt ontzettend veel mee in haar leven.  Slag op slag, verlies op verlies.

Het is Cathy Gohlke weer gelukt om een dijk van een verhaal neer te zetten. Er zijn veel verhaallijnen maar met stuk voor stuk word je meegezogen.
Ieder karakter is zorgvuldig neergezet, hoe groot of hoe klein de rol ook is. Een prachtig boek. Het is te hopen dat deze schrijfster met haar vaardige pen ons van meer van zulke goede boeken kan laten genieten!

Gegevens:

Uitgeverij: Den Hertog
ISBN: 9789033132223
Aantal pagina's: 458
Prijs: € 24.90
Uitgave: April 2023

Inhoud:

In Strandjuweel van Irene Hannon is Christi Reece wanhopig. Lang liep haar leven op rolletjes, maar nu zit ze diep in de problemen. Daarom gaat ze naar het kustplaatsje Hope Harbor en vraagt een oude bekende om hulp: Jack. Maar Jack wil niets te maken hebben met de vrouw die hem in het verleden heeft bedrogen. Hij heeft een nieuw leven opgebouwd aan de kust van Oregon en daarin is geen plaats voor Christi, ook niet als ze vlakbij een mysterieus strandhuisje betrekt. Maar hij moet zijn mening bijstellen, zeker als blijkt dat hij háár hulp ook nodig heeft…

Waardering:

Met dit boek hebben we maar liefst het achtste deel van de serie ‘Hope Harbor’ in handen.
Jack heeft een thuis gevonden in het stadje Hope Harbor. Zijn eerste boek is pas verschenen en doet het goed, daarnaast heeft hij een baan als politieagent.
Zijn leven wordt verstoord als ineens zijn ex Christie voor zijn neus staat en hem vraagt om een lening. Ooit heeft ze zijn hart gebroken en dat is Jack nooit vergeten.
In dezelfde week krijgt Jack nog een schokkende boodschap die zijn leven voorgoed veranderd.
Hoewel Christie van plan was alleen naar Hope Harbor te komen om Jack om een gunst te vragen, ervaart ze er rust en vrede die ze lang niet heeft gevoeld. Als er dan én een huis én een baan op haar bad komen, besluit ze te blijven.
Het kan in het kleine stadje niet anders of Jack en Christie komen elkaar regelmatig tegen. Het blijkt dat de gevoelens die ze eens voor elkaar hadden niet uitgeblust zijn.
En Jack moet toegeven dat het verwende meisje van toen is veranderd.

Hoewel het een voorspelbaar en niet bijster origineel verhaal is, is het een aangenaam boek om te lezen. Zoals ook in de voorgaande delen, straalt het verhaal een soort rust uit.
Er gebeurd genoeg, er zijn ruzies die opgelost moeten worden, er zijn problemen en er is verdriet maar de gemoedelijkheid van het stadje doet iets.
Een echte feelgood-roman waarin liefhebbers hun hart weer kunnen ophalen!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029733458
Aantal pagina's: 384
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: november 2022

Inhoud:

Wat is er aan hand met Merith? Waarom gedraagt ze zich zo vreemd?’ Een akelig voorgevoel spookt door Christines hoofd als ze ziet dat haar tweelingzus een lekker stuk taart laat staan. Wanneer de signalen zich opstapelen, confronteert Christine Merith met haar vermoeden. Hoewel Merith haar eetprobleem ontkent, is het voor haar familie duidelijk: ze is ziek en heeft dringend hulp nodig. Merith vecht wanhopig tegen Anna, de innerlijke stem die haar dwingt om niet te eten en zo veel mogelijk calorieën te verbranden. Wanneer zal het gevecht in haar hoofd eindelijk ophouden? En waar is God in deze afschuwelijke strijd? Laat Hij Zijn stem nog horen?

Waardering:

Een minderwaardigheidsgevoel tegenover haar tweelingzus Christine speelt de baas over Merith. Hoewel ze met haar verstand weet dat het anders is, de stem ‘Anna’ fluistert steeds in haar hoofd dat ze minder geliefd, dommer en lelijker is.
Zo begint het eetprobleem van Merith; steeds als ze iets eten wil verteld Anna haar dat ze dat niet mag. Dat ze moet bewegen om calorieën te verbranden.
Wat ís het een zware strijd die volgt. Merith wordt opgenomen in een eetkliniek. Het lijkt wat beter te gaan als ze wat kilo’s aankomt en weer naar huis mag.
Zo lijkt het voor de buitenwereld.. maar de stem in Meriths hoofd gaat onverminderd door. Het fluisteren wordt schreeuwen en naast het verbod op eten wordt Merith ook aangezet tot zelfsnijding.
Het lezen van dit verhaal laat je niet koud. Wat wordt er vaak te makkelijk gedacht over anorexia. Je leest dat ook, mensen die denken aan pubermeiden die willen lijnen en daarin doorslaan. Maar het is zoveel meer dan dat…
Je ziet ook hoe het steeds dieper gaat, ondanks alle mogelijke hulp die er wordt ingezet.
Door het lezen van dit boek ga je ook beseffen wat dit met de naaste familie van een anorexiapatiënt doet.
Merith worsteld met haar geloof in God. Deze boodschap geeft het boek een nog diepere betekenis. 
Een aangrijpend boek wat de lezer veel meegeeft om over na  te denken. 
Naast de zinrijke inhoud krijgt dit boek ook een goede beoordeling voor de schrijfstijl. Het leest fijn, er wordt naar een climax toegewerkt waardoor je maar verder blijft lezen tot het uit is. Deze schrijfster, ze weet gevoelige onderwerpen aan de snijden, is een aanwinst voor de christelijke boekenwereld.  Het lezen waard!

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789087189440
Aantal pagina's: 312
Prijs: € 16,95
Prijs e-book: € 12,49
Uitgave: mei 2023

Thuiskomst - deel 2

Inhoud:

‘Een plek om te blijven’ van Susan Anne Mason speelt zich af in Toronto, Canada. Terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle gang is, zet Jane zich met heel haar hart in voor de bescherming van kwetsbare kinderen. Als tijdelijke directrice van de kinderbescherming hoopt ze op een permanente positie zodat ze zich hiervoor kan blijven inzetten. Maar ze bewaart een groot geheim dat haar ontslag zou kunnen betekenen.Garrett Wilder is door een oorlogstrauma niet in staat om voor zijn familiebedrijf te werken. Hij solliciteert naar de directeurspositie zodat hij zijn familie nog financieel kan ondersteunen. Hoewel Jane en Garrett tegengestelde belangen hebben, bloeit er snel iets op tussen hen. Als dat maar goed gaat…

Waardering:

Jane Linder is de tijdelijke directrice van de kinderbescherming van Toronto. Ze hoopt erg om een vaste aanstelling voor deze baan te krijgen en zet zich dan ook volledig in.
Toch wordt Garrett Wilder door het bestuur gevraagd om een onderzoek in te stellen naar verduisterd geld. Er wordt ook van hem verwacht dat hij Janes werkwijze observeert.
Daarnaast is Garrett ook van plan om te solliciteren naar de betrekking van directeur.
Voor Jane vormt hij dus eigenlijk een bedreiging maar het duurt niet lang of er bloeit vriendschap tussen hen op. Want hoewel ze in sommige opzichten tegenover elkaar staan, ze delen ook gezamenlijke belangen. Zoals de zorg voor Martin, één van de kinderen waar Jane zorg voor draag en die een speciaal plekje bij haar heeft.
De vriendschap groeit uit tot meer maar beide lopen met geheimen rond die ze liever niet delen.  Daarnaast komt er zo’n ommekeer in Janes leven alle gevoelens weggestopt worden.

Een plek om te blijven is het tweede deel van de serie ‘Thuiskomst’. Eerder verscheen Het toevluchtsoord voor gebroken harten.
Dit tweede deel is prima zelfstandig te lezen, personen uit het eerste deel worden slechts aangestipt.
Opnieuw een fijn boek om te lezen. Jane is een vrouw  met het hart op de juiste plaats, Garrett is een man van goud, de held van het verhaal. De voldoende gebeurtenissen en onverwachte omstandigheden houden het verhaal levendig.
Dat het verhaal zich in de oorlogsjaren afspeelt, merk je slechts zijdelings op. Wel speelt het letsel wat Garrett hieraan overgehouden heeft een belangrijke rol.
Geniet je van het lezen van een romantisch verhaal met inhoud? Dan is dit boek het lezen waard!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029734080
Aantal pagina's: 383
Prijs: € 23.99
Prijs: e-book: € 9,99
Uitgave: maart 2023

 

 

De bron van de tijd - deel 1

Inhoud:

In ‘Kom terug’ van Jody Hedlund zoekt wetenschapper Marian Creighton samen met haar vader naar een medicijn tegen een genetische ziekte waaraan haar zus lijdt en waaraan haar moeder is overleden.
Als haar vader plotseling in coma raakt, ontdekt Marian dat hij water heeft gedronken dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Ze gaat op onderzoek uit en begint te vermoeden dat haar vader terug in de tijd is gereisd…
Ze reist hem achterna en belandt in Canterbury, 1381. Daar ontmoet ze William Durham, en al snel wil ze eigenlijk niet meer terug. Maar omwille van haar vader en haar zus zal ze wel moeten.

Waardering:

Het is Marian een raadsel; haar kerngezonde vader is in coma geraakt en er is geen enkele oorzaak te vinden. Ze weet dat haar vader bezig is met het ontwikkelen van een medicijn met een bijzondere heilzame werking. In haar ogen een ongeloofwaardig verhaal dus er echt in verdiept heeft ze zich niet.
In haar vaders kluisje vindt ze een flesje wijwater en papieren. Dat er gepoogd wordt haar te beroven zodra ze het bankgebouw uitloopt met deze spullen, verzekeren haar ervan dat ze iets belangrijks in handen heeft. 
Het hele verhaal is niet aannemelijk maar als Marian in aanraking komt met het wijwater begint ze één en ander te begrijpen.
Marian reist terug in de tijd en komt terecht in 1381. Ze ontmoet William Durham en de wederzijdse aantrekkingskracht is er meteen. Marian kan zich alles van haar 'andere leven' herinneren maar weet ook wat ze in 1381 komt doen: meer flesjes wijwater vinden.
Door omstandigheden stapt ze overhaast in het huwelijksbootje met William. Alles is verwarrend maar één ding weet ze wel: ze wil niet weg bij William, de man die ze lief heeft. 

Een bijzonder boek, echt totaal anders dan alle andere boeken van Hedlunds hand. Een fantasieverhaal over tijdreizen; je moet er van houden. 
Hoewel ik er niet van hou, hield het verhaal me toch in de greep en dan met name als het verhaal zich afspeelt in de middeleeuwen. Want als we dat stuk eruit pakken is dat wat we wel van Hedlund gewend zijn, een mooi beschreven liefdesverhaal vol historische feiten. 

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029733182
Aantal pagina's: 351
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: augustus 2022

Verwacht in juni 2023

‘De schreeuw van de hemel’ van Charles Martin is het explosieve slotdeel van de Murphy Shepherd-trilogie. Murphy Shepherd heeft er zijn carrière van gemaakt om slachtoffers van mensenhandel te redden. Nadat zijn laatste reddingsmissie hem bijna het leven kostte, verlangt hij naar een rustig leven met zijn vrouw en dochters. Maar de broer van Bones kent geen genade en moet gestopt worden. Zijn kat-en-muisspel stelt Murphy opnieuw op de proef. En dan gebeurt het ondenkbare: zijn mentor en vriend verdwijnt spoorloos. Murphy probeert te blijven vertrouwen op een goede afloop. Maar hoe kan hij dat blijven doen als hij geen aanwijzingen heeft?

In ‘De schreeuw van de hemel’ laat Charles Martin zien wat het werkelijk betekent om 99 achter te laten om die ene te vinden.

Verwacht in september 2023

‘Handelaar in leugens’ van Steven James is een thriller vol actie over de strijd voor gerechtigheid. Travis Brock werkt bij het Amerikaanse ministerie van Defensie en heeft een onfeilbaar fotografisch geheugen. Hij kampt echter met een tragisch verlies: zijn vrouw is omgekomen bij een onverklaarbare brand. Als hij een stap dichter bij het oplossen van de brand komt, zet hij alles op alles om de waarheid te achterhalen. Zelfs als hij daarbij het risico loopt zichzelf te verliezen. Met een dreigende terreuraanslag en huurmoordenaars die hem op de hielen zitten, raakt hij al snel verwikkeld in een gevaarlijk kat-en-muisspel. Hij zal hulp moeten inschakelen van de mensen die hij het meest vertrouwt. Zal het recht zegevieren?

Pagina 1 van 61

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.