Recensies, waarderingen, reacties en informatie

Marijke van Deelen

Verwacht in april 2023

Twee jonge vrouwen zijn vastbesloten om hun geliefden in de oorlog te helpen, om te vechten voor gerechtigheid, koste wat het kost.

1944. Een storm raast over het landgoed van de Belvideres in No Creek. De zolder van Garden’s Gate raakt beschadigd en een verborgen ruimte komt bloot te liggen. Een lang vergeten koffer onthult geheimen uit de burgeroorlog. Celia Percy besluit een oude misstand recht te zetten. Of het stadje daar nu klaar voor is of niet.

1861. Na de dood van haar moeder werkt Minnie Belvidere keihard voor haar huishouden. Bovendien probeert ze haar gezin bijeen te houden. Maar de breuk van de Burgeroorlog loopt dwars door haar familie.


Inhoud:

In ‘De bron van liefde’ van Lynn Austin komt arts Jimmy Barnett getraumatiseerd terug van de Tweede Wereldoorlog. Zijn beste vriendin Peggy Serrano herkent hem niet meer. Hij is er zo slecht aan toe dat hij op een psychiatrische afdeling belandt.
Samen met de ouders van Jimmy probeert Peggy erachter komen wat er gebeurd is. Waarom is hij de zin om te leven kwijtgeraakt? Tussen zijn spullen vinden ze een foto van een mysterieuze vrouw… Wat heeft zij met Jimmy te maken?
Het doorzettingsvermogen en de liefde van Peggy maken dit aangrijpende portret van de nasleep van de oorlog tot een prachtig verhaal over moed, vriendschap en geloof.

Waardering:

Jimmy Barnett keert terug uit de oorlog waar hij als hospik heeft gewerkt. Maar hij keert niet terug als de oude Jimmy. Na een mislukte zelfmoordpoging wordt Jimmy opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De behandelingen die hij daar moet ondergaan zijn afschuwelijk. Zijn buurmeisje en vriendin, Peggy Serrano, doet er alles aan om Jimmy te helpen.
Een tweede verhaallijn gaat over Gisela Wolff. Als het in Duitsland te gevaarlijk wordt, vlucht ze op de st Louis naar Cuba. Onderweg ontmoet ze Sam. Het is liefde op het eerste gezicht en hoop gloort aan de horizon. Maar al snel blijkt het allemaal te mooi om waar te zijn. De Joden mogen in Cuba niet van boord. Een moeilijke tijd volgt. Je leest met name over Gisela, die de gruwelijkheden van de oorlog beleefd, met name in Buchenwald.
Twee verhalen die zich samenvoegen tot een mooi einde. Je beseft bij het lezen van dit boek weer hoe huiveringwekkend de tweede wereldoorlog is geweest.
De St. Louis heeft echt bestaan. Meer dan 900 Joodse vluchtelingen uit Duitsland voeren vol goede moed naar Cuba maar door het plaatselijke immigratiebeleid mochten ze niet aan land. Uiteindelijk voeren ze terug naar verschillende landen in Europa waar hen na verloop van tijd hetzelfde lot werd toegeschikt als in Duitsland. Dit stukje geschiedenis is waardevol om mee te krijgen. Ook is het interessant om te lezen over de behandeling van PTTS in die dagen.
Helaas is dit boek van Lynn Austin wat minder diepgaand geschreven dan we van haar gewend zijn. Het duurt ook best even voor het verhaal op gang komt, dat is jammer.
Zeker geen slecht boek, het is de moeite waard om te lezen, maar in vergelijking met andere boeken van haar hand scoort deze iets minder.

Gegevens: 

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029733045
Aantal pagina's: 457
Prijs: € 25,99
Prijs e-book: € 6,49
Uitgave: september 2022

Inhoud:

Wat Sylvie Townsend het allerliefste wil, is wat ze vreesde nooit te zullen krijgen: een eigen gezin. Maar als ze Rose Dabrowski, het dochtertje van een Poolse immigrant, in huis neemt om haar op te voeden en met liefde te overladen, komt er een einde aan die angst - totdat de zeventienjarige Rose vermist raakt op de World's Fair en Sylvies wereld in duigen valt.
Als Sylvie niet weet tot wie ze zich anders moet wenden, roept ze de hulp in van Kristof Bartok, huurder van een appartement boven haar boekwinkel en vioolleraar van Rose. Samen gaan ze op onderzoek uit. Kristof spreekt verschillende talen, een vaardigheid die goed van pas komt bij de gesprekken met mensen uit de internationale en immigrantengemeenschappen naar wie hun zoektocht hen brengt.
En of het nu in de glanzend witte gebouwen van de tentoonstelling is of in de donkere huizen van de armste buurten van Chicago, alle aanwijzingen leiden naar de uit het oog verloren familie van Rose. Is Sylvie bereid om het meisje te laten gaan? En als Kristof en Sylvie naar elkaar toe groeien, wat weegt dan zwaarder: haar behoefte aan controle of haar verlangen om werkelijk bij iemand te horen?

Waardering:

Na Versluierd in rook verscheen ook het tweede deel van de serie ‘De Windy City’.
Het is inmiddels ruim 20 jaar na de Grote Brand. Meg is getrouwd met Nate, Sylvie is nog vrijgezel en runt de boekhandel.
In een kort proloog lees je hier Sylvie 13 jaar geleden de zorg voor een Pools meisje op zich nam: Rozalia. Al die jaren heeft Sylvie als een moeder voor haar gezorgd. De liefde tussen hen is wederzijds maar toch mist Rozalia iets. Ze is op zoek naar haar roots.
Het verhaal speelt zich af tijdens de wereldtentoonstelling in Chicago (The Chicago World’s fair) waar miljoenen bezoekers op af kwamen. Zo ontmoet Rozalie Josefa, een Poolse actrice. Rose voelt zich met haar verbonden maar wordt heen een weer getrokken tussen alles wat haar lief is in Amerika en haar hunkering naar ‘echte’ familie.
Het is een strijd voor Sylvie, in hoeverre moet ze haar dochter los laten?
Tot alles opeens een nare wending krijgt: Rose wordt vermist. Sylvie probeert uit te zoeken wat er is gebeurd. Veel hulp van de autoriteiten krijgt ze niet. Gelukkig helpt Kristof haar waar hij maar kan.
De verdrietige omstandigheden brengen Sylvie ook iets moois; haar ogen en hart gaan open voor Kristof, de man die al jaren een oogje op zijn huurbaas heeft.
Voorspelbaar is dit boek zeker niet. Steeds weer zijn er onverwachte wendingen die je vasthouden bij het verhaal. Soms wat te toevallig misschien maar dat weegt niet op tegen al het positieve wat dit verhaal in zich heeft.
Jocelyn Green kan zo beeldend schrijven dat je jezelf op de wereldtentoonstelling waant. Ook de karakters heeft ze prachtig neergezet.
Ook Kristof en zijn broer Gregor nemen een grote plaats in wat een meerwaarde is voor het geheel!
Versluierd in rook, dat verteld hoe De Grote Brand Chicago verwoestte, maakt meer indruk dan dit fictieve verhaal. Maar de schrijfstijl is in dit boek hetzelfde: ontzettend goed.
Achterin het boek zijn gespreksvragen opgenomen.
Het derde deel gaat over Olive, de jongste dochter van Meg. Ik kijk er naar uit!

Gegevens:

Uitgeverij: Grace Publishing House
ISBN: 9789492234858
Aantal pagina: 442
Prijs: € 22,95
Uitgave: maart 2022

Verwacht in februari 2023

Luke Davenport vecht al zijn hele leven – voor respect, voor zijn vaderland en voor wie niet in staat is zelf te vechten. Maar nu de andere leden van de Hanger’s Horsemen zich een voor een gesetteld hebben, valt er weinig meer te vechten en dat maakt hem rusteloos. Wanneer de kans zich voordoet om een stel veedieven in Madison County op te sporen, aarzelt hij geen moment en gaat er in zijn eentje op af.

De eenvoudige en stille Damaris Baxter heeft geleerd onzichtbaar te zijn. Het liefst verbergt ze zich achter een boek of een borduurwerkje, tevreden om over het hoofd gezien te worden. Tot ze na de dood van haar broer de voogdij krijgt over haar neefje. Ze verhuist naar Texas, vastbesloten voor Nathaniel te zorgen en zo het gezin te vormen dat ze nooit had gedacht te zullen hebben.

Wanneer Nate diep in de problemen komt te zitten en Luke hem weet te redden, raakt de Horseman steeds meer betrokken bij de Baxters. En hoe meer vragen Damaris gaat stellen over de mysterieuze dood van haar broer, hoe meer gevaar er dreigt voor de familie waar Luke niet langer zonder kan. Zal hij ze uit het zicht verliezen?

Verwacht in juni 2023

Londen, 1881. De dertigjarige weduwe Rose Finley heeft bittere herinneringen aan het verleden. Als ze tijdens haar werk een paar vreemde berichten onder ogen krijgt en ontdekt dat een jonge vrouw op het punt staat om door een gemene aristocraat misleid te worden, besluit ze er alles aan te doen om te voorkomen dat de jonge vrouw dezelfde fout maakt als zij jaren terug. Daar krijgt ze onverwacht hulp bij van John Milburn, die zijn nichtje wil beschermen tegen de machtige man. Ze bundelen de krachten, waarmee ze onbedoeld alles wat hun dierbaar is op het spel zetten. Inclusief hun groeiende liefde.

Een vreemd bericht is het derde deel van de serie Liefde over de lijn. Eerder verschenen Op dezelfde lijn en Verkeerd verbonden.

Verwacht in april 2023

Schuld tekent het aleven van Luke Dempsey al jarenlang en doet hem uiteindelijk zelfs in de gevangenis belanden. Als zijn medegevangene kort voor Lukes vrijlating op sterven komt te liggen, laat hij Luke beloven dat hij zijn dochter, Finley, helpt bij de zoektocht naar een schat. Finley accepteert Lukes hulp bij de schattenjacht en naarmate ze dichter bij de ontknoping komen, groeien ze ongewild meer naar elkaar toe. Zal Luke kunnen voorkomen dat hij zijn hart verliest? En zal hij eindelijk de stap durven zetten om zichzelf te vergeven wat er zo lang geleden is gebeurd?

Ga met me mee is het derde deel van de serie Misty River. Andere delen van de serie zijn: Blijf bij me en Geef me een kans en Kies voor mij.

Inhoud:

In Bidden tussen het onkruid van Tara Johnson is Cassie Kendrick op de vlucht voor haar vader, die haar wil uithuwelijken aan een man die ze veracht. Ze verkleedt zich als man, noemt zich voortaan Thomas Turner en meldt zich aan bij het leger. Op het strijdtoneel van de Amerikaanse Burgeroorlog is het geheimhouden van haar identiteit een kleinigheid vergeleken met de gruwelen waarvan ze getuige is.

Gabriel Avery is een jonge fotograaf die samen met zijn doorgewinterde collega het leven aan de frontlinie vastlegt. Onderweg sluit hij vriendschap met veel van de soldaten die hij tegenkomt, ook met Thomas Turner. Al snel vermoedt Gabriel dat deze moedige man iets te verbergen heeft…

Waardering:

Dit geweldig goed geschreven verhaal gaat over Cassie. Om aan een gearrangeerd huwelijk te ontsnappen meldt Cassie zich, vermomd als man, aan bij het leger. Thomas Turner, zoals ze nu door het leven laat, blijkt ook nog eens een hele goede soldaat, zelfs een scherpschutter, te zijn.
Ze ontmoet Gabe, die als fotograaf met het leger optrekt. Thomas houdt zich wat afzijdig maar met Gabe kan hij het goed vinden. Wederzijds, in Thomas vindt Gabe de vriend die hij zo goed gebruiken kan. Het is Gabe die Thomas’ bedrog ontdekt. Hun vriendschap krijgt een flinke knauw maar houdt stand. Toch is er zoveel wat tussen hen in staat.
Daarnaast woedt de oorlog en maken ze afschuwelijke dingen mee. Tegelijkertijd dragen ze allebei hun verleden met zich mee wat ze moeilijk los kunnen laten.

Een boek wat boeit van begin tot het einde. Natuurlijk neemt Cassies plaats in het leger een grote plaats in in het verhaal maar daarnaast heeft het nog zoveel meer te bieden. De relatie tussen Gabe en haar maar ook Cassies jeugdtrauma wat ze met zich meesleept en een plekje in haar leven moet gaan geven.
Na het lezen van de laatste bladzijde denk je: graag meer van deze schrijfster. Vijf dikke sterren voor dit boek!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029733656
Aantal pagina's: 368
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: november 2022

Verwacht in mei 2023

‘Wat is er aan hand met Merith? Waarom gedraagt ze zich zo vreemd?’ Een akelig voorgevoel spookt door Christines hoofd als ze ziet dat haar tweelingzus een lekker stuk taart laat staan. Wanneer de signalen zich opstapelen, confronteert Christine Merith met haar vermoeden. Hoewel Merith haar eetprobleem ontkent, is het voor haar familie duidelijk: ze is ziek en heeft dringend hulp nodig. Merith vecht wanhopig tegen Anna, de innerlijke stem die haar dwingt om niet te eten en zo veel mogelijk calorieën te verbranden. Wanneer zal het gevecht in haar hoofd eindelijk ophouden? En waar is God in deze afschuwelijke strijd? Laat Hij Zijn stem nog horen?

Verwacht in april 2023

Er belt een meisje aan bij de pastorie van Julia en Marnix van Malsen. Yke, zo heet het meisje, is ongewenst zwanger en heeft dringend hulp nodig. Julia en Marnix vangen de jonge tienermoeder op in de oude pastorie. Hoewel Julia dankbaar is dat ze van betekenis mag zijn voor het meisje en haar baby, is het bij tijden niet gemakkelijk, omdat het gemis van een eigen kind nog altijd zo veel pijn doet. Toch mag Julia weten van een sterkere band, die zelfs uitstijgt boven die bijzonder sterke band tussen een moeder en haar kind. ‘De sterkste band’ is het vijfde en laatste deel over de predikantsvrouw Julia, die zoekend en biddend voor zichzelf, voor haar familie en voor haar ongelovige naaste de weg probeert te vinden om echt gelukkig te worden

Verwacht in maart 2023

Als Helen op een regenachtige morgen in januari gaat hardlopen, is ze getuige van een ongeluk. Ze verleent eerste hulp aan de hardloper die door een auto werd aangereden. Enkele maanden na het ongeluk loopt Helen deze man, Ralph, opnieuw tegen het lijf. Helen denkt dat hij niet voor niets in haar leven is gekomen en staat voorzichtig open voor het contact met deze niet-gelovige man. Er volgt een reeks sportieve afspraakjes. Maar hoewel ze elkaar steeds vaker zien, komt Helen nauwelijks iets te weten over Ralph. Wat voor geheim draagt hij bij zich? Als Ralph uiteindelijk met de waarheid voor de dag komt, voelt Helen zich bedrogen. Ze verbreekt het contact, niet wetend dat ze elkaar in een bijzondere setting weer zullen treffen ... Een verhaal over het zoeken naar Gods leiding én de moed om trouw te blijven aan je overtuigingen.

Pagina 1 van 58

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.