Recensies, waarderingen, reacties en informatie

Jolanda Bot

Serie Sidney Chambers, deel 3. Hiervoor verschenen de delen “Sidney Chambers en de schaduw van de dood” en “Sidney Chambers en de gevaren van de nacht”.

Inhoud:


‘Sidney Chambers en het probleem van het kwaad’ van James Runcie is het derde deel van de serie Granchester. De Britse pastoor en amateurdetective Sidney Chambers probeert te genieten van een vredig leven met zijn kersverse vrouw, maar het blijft nooit lang rustig in Grantchester. Chambers probeert een seriemoordenaar te stoppen, onderzoekt de verdwijning van een beroemd schilderij, ontdekt dat de verdrinking op een filmset helemaal geen ongeluk was en komt er achter waarom er in 1963 een baby uit het ziekenhuis is meegenomen. Er is dus genoeg te doen voor de pastoor en zijn vriend, inspecteur Geordie Keating. Ondertussen worstelt Sidney met het probleem van het kwaad, grote persoonlijke veranderingen en natuurlijk ook de liefde.

Waardering:


Meteen in het eerste hoofdstuk wordt Sidney geconfronteerd met ernstige misdrijven in zijn eigen kring van geestelijken. Het is uiterst belangrijk dat de dader opgespeurd en gestopt wordt, want hij gaat maar door. Hoe kan iemand zoiets doen? Hoe kan het kwaad gestopt worden. Sidney mijmert hierover, ook in het licht van de Tweede Wereldoorlog en de huidige Koude oorlog.
Ook in de andere hoofdstukken helpt Sidney misdrijven oplossen. Zo lijkt een noodlottig ongeval in een rivier tijdens een opname voor een film meer dan een ongeluk.
Daar tussendoor heeft Sidney genoeg aan zijn eigen huwelijk. Hij geniet er erg van, maar moet wennen aan het verantwoorden waar hij heen gaat.
En als kers op de taart komt er ook nog gezinsuitbreiding in huize Chambers. Maar ook dat gaat niet zonder spanning en een gestolen baby.

Weer een beeldend, grappig en spannend boek met genoeg ruimte voor christelijke reflecties van Sidney. Het verbaast me nog steeds hoe anders de boeken zijn dan de tv-serie. De Sidney van de boeken is veel meer predikant.

Gegevens:


Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029733564
Aantal blz 416
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Extra:


Lees het leesfragment

Hanger’s Horsemen, deel 3. Hiervoor verschenen "Voor de liefde in het zadel" en "Recht uit het hart"

Inhoud:


Luke Davenport vecht al zijn hele leven – voor respect, voor zijn vaderland en voor wie niet in staat is zelf te vechten. Maar nu de andere leden van de Hanger’s Horsemen zich een voor een gesetteld hebben, valt er weinig meer te vechten en dat maakt hem rusteloos. Wanneer de kans zich voordoet om een stel veedieven in Madison County op te sporen, aarzelt hij geen moment en gaat er in zijn eentje op af.

Waardering:


Als Luke Davenport wordt ingehuurd om veedieven op de sporen bij Oliver Grimes, komt hij in aanraking met de buren Nate en zijn tante Damaris. Nate’s vader is recent omgekomen bij een vreemd ongeluk en Damaris is daarom overgekomen om voor hem te zorgen. Nate haat Grimes omdat hij hem verdenkt van de moord op zijn vader. Maar is hij verantwoordelijk voor de veediefstallen? En heeft Grimes wat te maken met de dood van Nate’s vader?

Als Luke op wacht staat om de veedieven te betrappen gaat het vreselijk mis. Hij raakt zwaar gewonnen het kost Damaris en Nate grote moeite om hem thuis te krijgen.

Er blijken veel rare dingen te gebeuren in de omgeving. Wie zit daar achter en lopen Damaris en Nathaniel gevaar?

Het is meteen duidelijk dat Damaris en Luke elkaar meer dan leuk vinden. Het is mooi om de vriendschap steeds verder te zien groeien. Beiden zijn overtuigd christen en proberen daar ook naar te leven.

Weer een heerlijk romantisch en spannend deel van de Horsemen-serie!

Gegevens:


Uitgeverij Grace Publishing House
ISBN 9789492234933
Aantal blz 416
Prijs: € 23,95
Prijs e-book: €
Prijs luisterboek: €

Extra:


Lees het leesfragment
Serie 'De geheimen van de eilanden' - deel 1

Inhoud:


1906

Lady Elizabeth ‘Libby’ Sinclair houdt van microscopen en de natuur, daarom is ze niet zo populair bij mensen van haar stand. Op een zomer vlucht ze naar de prachtige Scilly-eilanden. Daar komt ze in aanraking met gevaarlijke geheimen die te maken hebben met de vorige bewoonster van haar zomerhuisje, die ook Elizabeth heette, en vreemd genoeg verdwenen is.

Oliver Tremayne, een heer en predikant, is vastbesloten om erachter te komen wat er met zijn zus gebeurd is, en hij zoekt daarbij de hulp van het meisje dat nu woont in wat Beth’s zomerhuisje geweest had moeten zijn… vooral wanneer hij beseft dat zij dezelfde nieuwsgierige jongedame is die hij twee jaar geleden vluchtig ontmoette, en die zijn liefde voor botanica en biologie deelt. Maar voor de zoektocht naar zijn zus is meer nodig dan wandelingen in de natuur, hij kan nauwelijks geloven hoeveel geheimen Beth voor hem had.

Terwijl Libby en Oliver samenwerken, krijgen ze te maken met oude legenden, piratenwrakken, verraad en het geheimzinnigste verschijnsel van allemaal: liefde.

Waardering:


Het is Lizzy gelukt om een paar maanden te ontsnappen aan de high society in Londen, door een huisje te huren op de Scillies. Van deze eilanden komt ook haar kamermeid Mabena Moon.
Al gauw blijken ze in een vreemd en gevaarlijk spel terechtgekomen te zijn. Van wie zijn de boodschappen afkomstig die ze ontvangen en de historische artefacten?
Als Oliver Tremaine opduikt om zijn zus Beth te zoeken, besluiten ze samen verder onderzoek te doen. Want Beth huurde voor hen dit huisje, maar is plotseling verdwenen. Waar is zij en waarom?

Een spannend boek, met een onmogelijke romance en mooie figuren zoals de opa en oma van Oliver. Het lijkt wel wat op een avonturenroman en boeit daardoor tot het einde.

Gegevens:


Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN 9789064513909
Aantal blz 402
Prijs: € 23,95

Inhoud:


In ‘Prins van Perzië’ van Tessa Afshar is de joodse Keren verkocht aan het huishouden van Daniël door haar familie, die in ballingschap is in Babylon. Aangezien ze niet gemaakt is voor het huishouden, ontwikkelt Keren zich snel tot een van Daniëls beste schrijfsters. Daarnaast krijgt ze les in zwaardvechten met de zonen van Daniël en hun beste vriend Jared.

Na een ongeluk wordt Keren weggestuurd met een mysterieuze opdracht: een herdersjongen trainen voor een grootse toekomst. Jared reist haar achterna. Als Jared en Keren ontdekken wie de herdersjongen werkelijk is, beseffen ze zich dat ze hem met hun leven moeten bewaken, aangezien hij wel eens degene zou kunnen zijn die hun volk naar de vrijheid zal leiden.

Waardering:


Keren leeft met haar ouders in ballingschap in Babylon als haar vader geld leent en dat niet terug kan betalen. Hij vraagt hulp aan Daniël die Keren in dienst neemt. Helaas blijkt ze nutteloos voor het huishouden, maar ze kan in verschillende talen lezen en schrijven. Ze wordt zijn privéschrijver en volgt ‘s middags lessen met zijn zoons en Jared. Dat vindt ze geweldig.

Maar de gelukkig tijd houdt geen stand. Ze moet vluchten en komt in Medië terecht. Ook daar is ze schrijfster, maar vooral lerares van Artadates. Als ze ontdekt wie hij werkelijk is,t herinnert ze zich de profetie van Jesaja.
Maar ook daar wordt het gevaarlijk voor haar. Kan ze Artadates beschermen en naar zijn bestemming brengen?

Dit boek is vooral op fantasie gebaseerd. Achterin is een verantwoording opgenomen waarin dat wordt uitgelegd. Maar het geeft een goed beeld van die tijd en is erg boeiend. Het bevat veel spanning, maar ook romantiek.
Boven elk hoofdstuk staat een bijpassende bijbeltekst, die in die tijd bekend was.

Gegevens:


Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029733960
Aantal blz 400
Prijs: € 24,99
Prijs e-book: € 9.99

Extra:


Lees het leesfragment
Serie Misty River, deel 3. Hiervoor kwamen Blijf bij me, Geef me een kans en Kies voor mij

Inhoud:

Schuld tekent het leven van Luke Dempsey al jarenlang en doet hem uiteindelijk zelfs in de gevangenis belanden. Als zijn medegevangene kort voor Lukes vrijlating op sterven komt te liggen, laat hij Luke beloven dat hij zijn dochter, Finley, helpt bij de zoektocht naar een schat.
Finley accepteert Lukes hulp bij de schattenjacht en naarmate ze dichter bij de ontknoping komen, groeien ze ongewild meer naar elkaar toe.
Zal Luke kunnen voorkomen dat hij zijn hart verliest? En zal hij eindelijk de stap durven zetten om zichzelf te vergeven wat er zo lang geleden is gebeurd?

Waardering:

In dit laatste deel van de serie Misty River staat de laatste van de vijf wonderkinderen centraal: Luke Dempsey. Hij is het minste in de openbaarheid getreden en van het goede pad afgeraakt. In de gevangenis raakt hij bevriend met Ed die hem vraagt om zijn dochter te helpen veilig een speurtocht te doen.
Maar die dochter blijkt een stuk aantrekkelijker dan hij dacht. Finley is geen vijftig maar dertig jaar en ziet er heel knap uit. Luke gaat met veel tegenzin aan de slag bij haar hondenopvang om haar website en social media te updaten. Tegelijk begint hun speurtocht.
Het knettert vaak tussen hun. Het kost Luke moeite om het gewone leven op te pakken na de gevangenis, en hij worstelt nog steeds met schuldgevoelens over de dood van zijn broer.
Ook de andere leden van het vijftal komen regelmatig voor in dit boek, Ben zelfs vrij vaak. Ze zoeken ook weer contact met Luke, die hen op een afstand houdt.

Een heerlijke romantische roman! Het is de schrijfster goed gelukt om licht te schrijven maar toch zware thema’s als schuld en rouw aan te snijden. En de ontknoping van de speurtocht blijft tot het einde een raadsel!

Gegevens:

Uitgeverij De Parel
ISBN 9789493208742
Aantal blz 432
Prijs: € 22,50

Inhoud:


In Pontius Pilatus schildert Paul Maier het portret van een ambitieuze Romeinse gouverneur. Te midden van politieke intriges wordt Pontius Pilatus naar voren geschoven om in de provincie Judea de orde te handhaven. Met de grote invloed en macht van de joodse leiders vereist dat de nodige tact en moed.

Bovendien blijkt Herodus Antipas een verraderlijk complot tegen hem beraamd te hebben. En dan wordt hem ook nog het proces tegen Jezus van Nazareth in de maag gesplitst.

Waardering:


In deze documentaire roman, zoals de schrijver het zelf noemt, wordt het belangrijkste deel van het leven van Pilatus beschreven. Pilatus wordt door Seianus voorgedragen als prefect van Judea aan keizer Tiberius. Het is Pilatus eerste belangrijke functie. Hij probeert zich voor te bereiden, maar niets kan hem voorbereiden op de moeilijke joden. Ze twistten bijna om alles. Als hij een cohort met een vlag met een afbeelding stationeert in Jeruzalem worden de joden woest. Ze eisen dat hij de afbeeldingen verwijderd. Pilatus moet laveren tussen het belang en de eer van de keizer en de eisen van de joden.
Dan heeft hij nog te maken met zijn rivaal Herodes Antipas, die Johannes de Doper gedood heeft. Pilatus en zijn vrouw Procula waren daarbij maar moeten niets van Herodes hebben.

Ieder jaar gaat Pilatus met Pesach naar Jeruzalem, want dan komen 250.000 joden vanuit het hele land naar Jeruzalem. Dat is al gevaarlijk genoeg, maar wordt nog gevaarlijker als ze Jezus de Nazarener gevangen nemen en naar hem toe brengen. Hij start een rechtszaak maar vindt geen schuld in de man. Toch blijven de joden aandringen op een kruisiging. Uiteindelijk gaat hij onder dwang akkoord, niet wetend dat hij daardoor voor eeuwig herinnerd zal worden.

In dit boek wordt duidelijk hoe riskant het is om een hoge functie te hebben in het Romeinse Rijk. Intriges, wispelturige keizers en jaloerse rivalen maken het levensgevaarlijk. Pilatus ontsnapt maar net aan de dood als Tiberius sterft voor hij berecht kan worden. Maar daarna wordt het nog veel gevaarlijker.

Alhoewel Pilatus eigenlijk een vrij onbetekenende man was tijdens het Romeinse Rijk wordt hij nog altijd herinnerd door zijn veroordeling van Jezus. Toch zijn er niet heel veel bronnen over Pilatus. De schrijver heeft veel bronnen onderzocht en daarmee geprobeerd een zo getrouw mogelijk beeld te schetsen. Achterin staat een lange lijst met bronnen en twee landkaarten. Ook is er een verantwoording achterin over wat fictie en wat volgens hem feiten zijn.

Het boek is interessant, alleen al om te lezen hoe het Romeinse leven er in die tijd uitzag en hoe het bestuurlijk werkte. Het leest niet heel makkelijk, waarschijnlijk omdat het een documentaire roman is en omdat de letters vrij klein zijn.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023961574
Aantal blz 424
Prijs: € 17,50
Prijs e-book: € 9,99

Extra:


Lees het leesfragment

Inhoud:

Lucy Clairmont groeit op met geschiedenis om zich heen, en voor ze het weet is ze zelf archeologe. Maritiem archeologe om precies te zijn, want als kind was ze al gefascineerd door alles wat met de zee te maken had.

Dan slaat het noodlot toe.

Zal het Dashel, een Amerikaanse astronoom, lukken om met al zijn kennis van de sterrenhemel het raadsel uit haar familiegeschiedenis te onthullen?

Waardering:

Lucy groeit op bij liefdevolle ouders. Haar vader vertelt geweldig mooie verhalen waarin hij vaak verwijst naar de Maker van de schepping. Als Dash in het appartementencomplex naast hun komt wonen ontdekt haar vader dat hij vaak alleen is. Zijn tante, bij wie hij woont, is vaak weg. Als Dash en Lucy elkaar ontmoeten klikt het meteen. Ze brengen samen veel tijd door in de bibliotheek. Dash is weg van sterren en Lucy van maritieme archeologie. Dash wordt uitgenodigd voor de verhalen ’s avonds en hij voelt zich thuis bij Lucy’s familie.
Maar als zijn tante verhuist moet hij mee en verliezen ze elkaar uit het oog.

Afwisselend lees je over Lucy en Dash en over Frederick en Juliette die 200 jaar daarvoor leefden. Frederick is de bekende verrader die met schip en al ten onder ging. Lucy is geobsedeerd door dat verhaal en wil het schip vinden. Dash besluit haar te helpen.
Als ze samen op onderzoek uit gaan komen er verrassende dingen naar boven.

Amanda Dykes heeft op een knappe manier de twee verhaallijnen verweven met elkaar. Het boek is boeiend en heeft verrassende wendingen.
Naast de rechtstreekse verwijzingen naar God door Lucy’s vader gaat het ook over vergeving en plaatsvervangend lijden.


Gegevens:

Uitgeverij Van Wijnen
ISBN 9789051945973
Aantal blz 398
Prijs: € 21,00

Inhoud:


In Sterrenregen van Jennifer Wrigth blijft Kathryn Baile alleen bij haar vader en stiefmoeder achter als haar zus Melissa trouwt en verhuist. Het is 1935, de Dust Bowl is op zijn hoogtepunt en het leven in Oklahoma is zwaar. Kathryn mist haar zus verschrikkelijk, zeker als haar vader besluit dat het gezin huis en haard moet verlaten in de zoektocht naar een beter bestaan.

Ondertussen is het kersverse huwelijk van Melissa niet wat ze ervan verwachtte. Hoe welvarend haar echtgenoot ook is, zijn handjes zitten los en Melissa doet er alles aan om in de hogere kringen haar blauwe plekken te verbergen, terwijl door de droogte haar buren omkomen van de honger.

De twee zussen vechten tegen de hardheid van het bestaan en blijven dankzij hun geloof hopen dat ze elkaar zullen terugvinden.

Waardering:


Het verhaal begint op de trouwdag van Melissa. Zij trouwt met één van de rijkste jongemannen van het stadje. Ze denkt dat ze uit liefde trouwen, maar ze komt er al snel achter dat hij alles wil hebben en gewelddadig is. Als ze de armen (waarvan ze er zelf ook eerst één was) wil helpen krijgt ze te maken met tegenstand. Niet alleen van haar man, maar ook van de armen. Want haar man en zijn vader blijken niet zo leuk zaken te doen.

Haar vader, zijn nieuwe vrouw (Helen) en haar zusje gaan naar Indiniapolis om bij de vader van Helen te wonen. Hij kan ook de klompvoet van Kathryn opereren, die haar veel last bezorgd.
Onderweg raken ze elkaar kwijt en Kathryn moet alleen haar weg zien te vinden naar Indiniapolis. Met behulp van verschillende mannen komt ze steeds dichter bij haar doel.

Het is een boeiend boek, maar je valt wel opeens in het verhaal.
De reis naar Indiniapolis van Kathryn (als meisje alleen en ook nog invalide) en gebeurtenissen aan het einde doen wat onwaarschijnlijk aan.

Bij Melissa heeft het geloof een vrij grote plaats. Daardoor klinkt haar verworven inzicht aan het einde van het boek geloofwaardig. Bij Kathryn vind ik het minder geloofwaardig, zij geeft ook weinig blijk van geloof in God.

Gegevens:


Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029733700
Aantal blz 416
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Extra:


Lees het leesfragment

Inhoud:


Het vonkenpaleis van Nadia Hashimi gaat over Sitara Zamani, het tienjarige dochtertje van de rechterhand van de president van Afghanisan. Het is 1978 en het leven is goed in Kabul, totdat er een coup wordt gepleegd door de communisten. Sitara’s gehele familie wordt vermoord en alleen zij blijft over, gered door Shair, een wachter van het paleis.

Sitara wordt geadopteerd door een Amerikaanse diplomate, die haar meeneemt naar Amerika waar ze opgroeit en al haar tijd steekt in haar studie geneeskunde en baan als chirurg.

Maar dertig jaar na die fatale nacht in Kabul komt ze op de operatietafel een oude bekende tegen: Shair. Hij heeft haar gered, maar is hij ook onschuldig? Wat heeft hij te maken met de dood van haar familie?

Waardering:


De schrijfster weet door haar woorden de sfeer in het presidentieel paleis in Kabul goed te schetsen. Je ziet het als het ware de prachtige omgeving voor je. Sitara is vaak met haar familie in het paleis omdat haar vader de adviseur is van de president. Ze speelt dan met zijn kleindochter en -zoon. Hun leven is goed en ze zijn gelukkig. Tot de coup plaats vindt, waarbij de militairen zich tegen hen keren.
Sitara overleeft, maar ziet vreselijke dingen.

Als door een wonder komt ze bij de Amerikaanse Antonia en haar moeder Tilly terecht. Haar vlucht van Afghanistan naar Amerika is niet eenvoudig. En ook in Amerika heeft ze het heel zwaar. Antonia adopteert haar en probeert haar zo goed mogelijk te helpen.

Dan is het jaren later en Sitara (nu Aryana) is chirurg. Er gebeurt iets wat haar er weer toe aan zet om naar haar overleden familieleden te zoeken. Ze besluit terug te gaan naar Kabul. Daar ziet ze haar oude wereld deels terug, maar het is ook een compleet andere wereld geworden.

In dit prachtige en indrukwekkende boek komt de wereld van Afghanistan dichterbij. De veroordeling van de inmenging van zowel Rusland als Amerika wordt niet geschuwd. Beiden hebben bijgedragen aan de groeiende macht van de taliban en de onrust en oorlogen.
Het is een boek met veel heftige gebeurtenissen, met name in het begin. Daardoor is het erg boeiend, maar het is niet te veel.

Gegevens:


Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023961499
Aantal blz 432
Prijs: € 23,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:


Lees het leesfragment

Inhoud:


Lancaster County, 1951. Maggie Esh is eraan gewend dat ze vriendelijk behandeld wordt door de jonge mannen van het Old Order Amish Church-district. Maar ze is ziek en wil niets liever dat ze wat meer is zoals andere meisjes, zodat ze een normaal, gezond leven kan leiden en op een dag kan trouwen. Wanneer er in de omgeving tentsamenkomsten worden georganiseerd, besluit Maggie er een te bezoeken en wat ze daar hoort zeggen door de prediker doet haar alles wat ze gelooft heroverwegen. Durft ze op God te vertrouwen als hoop op een ander leven een verre droom lijkt?

Waardering:


Maggie heeft reuma en heeft erg veel pijn. Dat maakt het voor haar onmogelijk om veel normale klusjes te doen. Ze heeft al heel veel remedies geprobeerd, maar niets hielp.
Ze gaat wel naar de zangavonden, maar vindt zichzelf geen man waard. Ze kan soms amper lopen en sommige jongens laten duidelijk blijken dat ze haar maar niks vinden. Eén jongen heeft wel interesse, maar die wimpelt ze af.
Dan komt er een opwekkingsprediker in de buurt. Een mennonitische nicht van Maggie neemt haar een keer mee. Maggie is onder de indruk en gaat ook zelf de bijbel lezen. Ze bezoekt de tent nogmaals en maakt kennis met de zoon van de prediker, die een wonderbaarlijke genezing heeft meegemaakt na gebed.

Een mooi boek waarin de worstelingen rondom een chronische ziekte goed worden verwoord. Het geloof heeft een grote en mooie plaats.

Gegevens:


Uitgeverij De Parel
ISBN 9789493208674
Aantal blz 288
Prijs: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:


Lees het leesfragment
Pagina 1 van 85

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.