Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
vrijdag, 18 oktober 2013 23:18

Rich, Roberta - De vroedvrouw van Venetië

Geschreven door
Beoordeel dit item
(11 stemmen)

Inhoud:

Venetië, 1575. Vroedvrouw Hannah Levi heeft al heel wat baby’s gered met haar geheime kraamtechniek.
Op een nacht wordt ze te hulp geroepen door de graaf van Padovani. Zijn vrouw en kind dreigen tijdens de bevalling te bezwijken. Het is een gevaarlijk verzoek, want het is Joden bij pauselijk edict verboden christenen medische hulp te verlenen. Hannah stemt toe en vraagt een astronomisch bedrag voor haar diensten – met het geld hoopt ze haar man Isaak vrij te kunnen kopen, die op Malta gevangen zit.

Hannah’s beslissing heeft grote gevolgen. Ze raakt verstrikt in een web van familievetes, verraad en hebzucht. Niet alleen haar eigen leven loopt gevaar, ook dat van de baby die zonder haar hulp dood geboren zou zijn. De schuwe Hannah komt tot daden die ze niet voor mogelijk had gehouden.

Waardering:

Roberta Rich heeft haar debuutroman geschreven over een onderwerp waar je niet veel over leest: de joden in de 16e eeuw in Venetië.
In Venetië is het eerste ghetto voor joden. Vroedvrouw Hannah woont daar samen met haar man in een kleine kamer.
Als haar man gevangen is genomen door piraten (“de Ridders”) wordt zij bij een bevalling van een christelijke vrouw van adel geroepen. Het is voor joden verboden om aan christenen medische hulp te verlenen. Hannah besluit het toch te doen om zo geld voor de vrijlating van haar man te verdienen. Die keuze brengt veel gevaar met zich mee!
Net als een hoofdstuk spannend wordt, lees je over haar man Isaäk, die gevangen zit op Malta. Hij beleeft ook spannende tijden en is zijn leven niet zeker.
Door de belevenissen van beiden te vertellen wordt het een heel afwisselend verhaal.
Roberta Rich geeft de benarde positie van de joden goed weer. Ze heeft de tijd en plaatsen waar de verhalen zich afspelen ook goed weergegeven. Het ghetto, de gondeliers en pleinen in Venetië, maar ook het leven op Malta is goed beschreven.
Een mooie en spannende historisch roman die smaakt naar meer!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994466
Aantal blz: 330
Prijs € 19,90

Extra:

Lees een stukje in het inkijkexemplaar

Lees 4213 keer

1 Reactie

 • Reactielink zaterdag, 19 oktober 2013 19:31 Geplaatst door Wineke van de Graaf

  De vroedvrouw van Venetië is een opvallend goed debuut. Door de twee verhaallijnen die door elkaar heen lopen en aan het einde samenkomen zitten er veel cliffhangers aan het einde van de hoofdstukken die maken dat je alleen maar door wilt lezen in dit bijzondere verhaal, dat nog eens extra mooi wordt doordat het zich in een prachtige stad afspeelt. De auteur weet het licht, de kleuren, geuren en geluiden van Venetië in het bijzonder en van Malta in het algemeen, zeer beeldend tot leven te brengen.

  De hoofdpersonen, Hannah in Venetië en Isaak, gevangen op Malta hebben ieder hun verhaal. Naarmate het verhaal vordert zie je Hannah veranderen van een bescheiden Joodse vrouw naar een sterke persoonlijkheid die vastberaden is de moeilijkheden waarmee ze zich opgezadeld weet het hoofd te bieden en vecht voor het leven van haar dierbaren, ondanks het feit dat het maken van een juiste keuze heel vaak tegen de wetten van haar volk ingaat.
  De praktijken van een middeleeuwse vroedvrouw zijn heel erg interessant om te lezen, hoewel dat eigenlijk alleen in het begin van het verhaal tijdens de bevalling waarmee alles begint en later op het einde een echt grote rol speelt. Ik wist ook niet dat de geboortelepel al in de 16e eeuw gebruikt werd, hoewel in het geheim en met het risico op beschuldiging van hekserij.
  De tegenstellingen tussen de Joodse opvattingen en de christelijke (rooms-katholieke in die tijd) komen uitgebreid aan bod, met alle vooroordelen en misvattingen die daarbij horen, wat soms gewoon enigszins beschamend en aan de andere kant ronduit hilarisch is om te lezen. Vooral Isaak in zijn benarde positie als gevangene en slaaf reageert vaak heel ad rem op de mensen die hem proberen te vernederen.

  Het gebruik van joodse wijsheden en spreuken en de originele Venetiaanse benamingen van personen, pleinen, straten en steegjes dragen ook nog bij aan de originaliteit van het verhaal.
  Als enige minpuntje zou ik kunnen noemen dat de karakters nog iets meer uitgediept hadden kunnen worden, met name die van een aantal personen die in het verhaal een bijrol speelt zoals haar zuster of de conte en zijn broers.
  Verder alleen maar lof: deze roman is een absolute must-read voor liefhebbers van een originele historische roman.

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.