Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
dinsdag, 20 september 2011 08:37

Borodale, Jane - Gevangen zonlicht

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(9 stemmen)

 

Inhoud:

Het platteland van Engeland, 1752. Agnes Trussel is zeventien jaar, terwijl de winter nadert, haar vader geen werk heeft en het allerlaatste varken wordt geslacht. Voor de schandelijke geheimen die zij met zich meedraagt is nergens plaats – en zeker niet in het tochtige huisje waar ze met haar zes broers en zusjes woont.

Ten einde raad vlucht Agnes naar Londen. Ze vindt onderdak bij vuurwerkmaker John Blacklock en wordt al snel zijn assistent. Agnes geniet met volle teugen van de vreemde wereld vol vuur, vonken, rook en glans. Maar haar blijdschap wordt overschaduwd door zorg. Wat zal er gebeuren als haar geheimen uitkomen? Wacht haar dan het gevang, de galg misschien?
Dan dient zich Cornelius Soul aan, handelaar in kruit. Agnes verzint een plan dat haar in één klap zal redden van haar zorgen. Maar daarvoor zal ze sluw te werk moeten gaan…

 

 Waardering:

Genieten voor iedere liefhebber van historische romans! Agnes vlucht weg van haar ouderlijk huis wanneer zij ontdekt dat ze zwanger is. Agnes vindt een baan bij John Blacklock, een pyrotechnicus. 
Het werk van deze pyrotechnicus zit door het verhaal verweven. Erg leuk om te lezen hoe het vuurwerk wat wij nu zo normaal vinden, toen ontdekt werd. Met name het 'gekleurde vuur'.
 Agnes geniet van het werk maar heeft nog steeds geen oplossing voor de baby. Tot er op een onverwachts moment, op een heel bijzondere wijze, blijkt dat al opgelost ís! 
Het verhaal is hier daar wat poëtisch geschreven. Niet teveel zodat het storend is. 
Het einde vind ik wat abrupt, ik had nog graag gelezen hoe Agnes haar leven weer oppakte

 

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiek

ISBN: 9789023993964

Aantal pagina's: 416

Prijs: € 21.90

 


Lees 2783 keer Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 08:29

3 reacties

 • Reactielink zaterdag, 24 augustus 2013 11:45 Geplaatst door W. van de Graaf

  Prachtig geschreven roman over een meisje dat ongewenst zwanger is en van het Engelse platteland naar Londen vlucht, waar ze wordt opgenomen in het huishouden van een vuurwerkmaker, aan het eind van de 18e eeuw. Haar zwangerschap probeert ze zo lang mogelijk verborgen te houden, terwijl ze zijn leerling wordt. Meeslepend en aangrijpend, een aanrader!

 • Reactielink dinsdag, 13 december 2011 21:37 Geplaatst door elise

  Gevangen zonlicht.

  Het boek speelt zich af rond 1750 en gaat over een vrouw die zwanger raakt buiten het huwelijk om. Zij vlucht van het platteland naar de stad. Weg bij de man die het kind bij haar verwekt heeft, weg bij haar ouders, broertjes en zusjes.
  In de stad vindt zij werk bij een vuurwerkmaker. Een stille man die haar beetje bij beetje het ambacht van vuurwerk maken leert.
  Al die tijd weet zij haar zwangerschap verborgen te houden. Haar zorg blijft, het moment dat haar zwangerschap zichtbaar blijkt en ze misschien veroordeeld wordt tot ophanging.
  Het verhaal krijgt een bijzondere wending en uiteindelijk wordt een gezonde dochter Lucy geboren!
  Ik vind het een heel mooi boek! Een origineel en mooi verhaal, je leest het in een ruk uit!

 • Reactielink donderdag, 20 oktober 2011 20:17 Geplaatst door Annemiek

  Het is in de 18e eeuw in Engeland. Veel mensen hebben het niet breed en om de haverklap wordt er iemand aan de galg opgehangen voor een misdaad of iets anders wat niet deugd. Agnes is 17 jaar oud en woont bij haar ouders thuis. Ze is zwanger, maar niemand weet het. Ze is bang en uiteindelijk vlucht ze naar Londen. Hoe dit verhaal verder gaat moet u zelf maar lezen natuurlijk!
  Het is een verhaal wat goed de donkerheid van het leven van Agnes beschrijft. Je voelt helemaal met haar mee en je ziet de dingen als het ware voor je ogen gebeuren.
  Wat ik ook heel goed vind aan het boek, is dat het verhaal een hele andere afloop heeft dan je van tevoren zou bedenken. Daar houd ik wel van en ik vind het knap als schrijvers op deze manier kunnen schrijven! Tijdens het verhaal komen ook veel feiten en andere informatie over het leven in Engeland in de 18e eeuw naar voren, wat heel leerzaam is.
  Na het lezen bleef het verhaal nog lang in mijn hoofd zitten, omdat ik me tijdens het hele verhaal gewoon echt goed in kon leven in de hoofdpersoon. Daarom vind ik het boek een echte aanrader!

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.