Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
vrijdag, 02 januari 2009 19:30

Copeland, Lori - Ondersteboven

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Inhoud:

onderstebovenJohanna Holland is een bibliothecaresse die 40 jaar wordt. Ze woont bij haar ouders, die ze ook verzorgt. Verder is haar leefwereldje eigenlijk heel klein.
In de bibliotheek ontmoet ze de knappe dokter Sam Littleton. Hij helpt haar overeind als ze valt en drinkt dan een kopje koffie met haar. Dat wordt al gauw elke dag koffie drinken.
Sam is vaak in de bibliotheek en zoekt dan naar boeken over Papoea Nieuw-Guinnea. Hij wil daar zendingswerk gaan doen.
Alhoewel Johanna zich helemaal niet geroepen voelt voor de zending gaat ze toch door met Sam ontmoeten. Als hij vraagt of ze een maand mee wil gaan naar Papoea, doet zij dat.
Daar ontdekt ze dat ze echt niet geschikt is voor het zendingsveld. Ze voelt geen liefde, maar eerder afkeer, voor de mensen in het dorp. Ze probeert te veranderen, maar het lukt har niet erg.
De primitieve leefomstandigheden (ook van de zendingswerkers) worden goed beschreven. Net als de worstelingen die Johanna met haar gevoelens en God heeft. Toch zijn er ook veel grappige gebeurtenissen beschreven.
Na 3 weken wordt Johanna ernstig ziek en wordt ze naar het ziekenhuis gevlogen. Daar wordt ze pas na 3 weken weer wakker. Ze gaat meteen terug neer de VS omdat ze Sam wil ontlopen.
Ze denkt dat hij voor haar wil stoppen met de zending, en dat kan ze niet verdragen.
Thuis heeft ze nog een lange revalidatie te gaan. Haar vriendin trekt haar weer uit de put omhoog door haar mee te slepen naar haar werk (de bibliotheek).
Langzamerhand begint Johanna’s hart warm te lopen voor de papoea’s. Ze houdt nog steeds van Sam, maar ziet zich nog steeds niet in de rimboe wonen.
Hoe het verder gaat moet je zelf maar lezen, als ik meer vertel is het niet leuk meer.

Waardering:

In het begin dacht ik dat het een roman zou zijn zoals er al duizenden zijn, niet bijzonder dus. Ik moest even wennen aan de vertelling vanuit de ik-vorm. Maar de realistische beschrijvingen en worstelingen van Johanna veranderden dat. Het laat zien dat zending geen romantisch gebeuren is, maar juist ongemak (stank, vuil, angst, etc).
Goed boek!
 

Lees 2432 keer Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2013 22:19

1 Reactie

  • Reactielink vrijdag, 28 januari 2011 20:13 Geplaatst door Lezeres

    Een mooi boek over zoeken naar Gods weg, de worstelingen op het zendingsveld en de eigen persoonlijkheid. Het boek bevat zowel een serieuze als een humoristische ondertoon, en de hoofdpersoon weet zich nogal eens in bijzondere situaties te plaatsen.

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.