Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
vrijdag, 06 maart 2009 14:42

Rivers, Francine - De laaste zondeneter

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(7 stemmen)


Inhoud:

In de negentiende eeuw kwamen er zondeneters voor in Engeland, Schotland en Amerika. De zondeneter - zo geloofde men - kon alle zonden op zich nemen van iemand die net overleden was, zodat de overledene in het hiernamaals geen schuld meer had. In ruil voor zijn diensten kreeg de zondeneter voedsel of geld. Hij leefde verstoten uit de gemeenschap, want het was levensgevaarlijk om contact te hebben met een man die zoveel zonden met zich meedroeg....
De tienjarige Cadi wordt achtervolgd door schuldgevoelens na de tragische dood van haar zusje. Als ook haar grootmoeder overlijdt, trekt ze in haar eentje de wildernis van de Great Smokey Valley in, de streek waar haar uit Schotland afkomstige voorouders heen trokken. Ze is op zoek naar de identiteit van de Zondeneter, de man die bij de begrafenis van een dode de zonden meeneemt naar zijn geheime woonplaats hoog in de bergen. Op haar speurtochten wordt ze vaak vergezeld door de veertienjarige Fagan, een jongen die regelmatig wordt mishandeld door zijn wrede vader. Samen ontdekken ze, mede geinspireerd door de woorden van de evangelist die hun vallei binnenkomt, de afschuwelijke zaken die hun (voor)ouders hebben verricht toen ze het gebied afnamen van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking.

Waardering:

Het verhaal wordt beschreven door de ogen van een tien-jarige meisje dat erkenning zoekt bij haar moeder. Ze heeft een zeer groot schuld gevoel omtrent de dood van haar zusje, maar weet niet dat haar moeder dit ook heeft. De gevoelens van dit meisje zijn zeer versterkt, nog meer als de predikant komt vertellen over de verlossing van de ziel. Dit meisje zoekt rust voor haar ziel. Daardoor blijft ze op zoek gaan naar de zondeneter, maar hij kan haar schuld niet verlichten. Stug blijft ze volharden in het vinden van verlossing, die ze uiteindelijk ook vindt. In het laatste hoofdstuk blijkt dat zij dit verhaal vertelt aan haar kleinkinderen.
Het verhaal zit absoluut goed in elkaar maar het is een onderwerp wat je wel moet kunnen boeien.
Persoonlijk vond ik het geheel wat minder.

 

Lees 2325 keer Laatst aangepast op zaterdag, 16 februari 2013 14:51

1 Reactie

  • Reactielink donderdag, 25 juni 2009 15:27 Geplaatst door Elienne

    Beetje apart boek, maar erg mooi.
    Je moet erg goed nadenken, als je het boek wil snappen. Vooral de 'engel' die altijd bij Cadi is.. Andere mensen zien haar niet, maar Cadi wel. Beetje apart, maar ik had ook nog noooit van zondeneters gehoord, en dit van dit boeke krijg je daar een heel goed beeld bij.

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.