Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
woensdag, 29 april 2015 22:05

Petersheim, Jolina - De vroedvrouw

Geschreven door
Beoordeel dit item
(14 stemmen)

Inhoud:

‘De vroedvrouw’ is een indringend verhaal over een moeder die alles geeft om een kind te redden dat niet het hare is.
1995. Beth Winslow heeft net de middelbare school afgerond en besluit draagmoeder te worden voor haar leraar en zijn vrouw. Als blijkt dat het kind mogelijk een afwijking heeft, vragen de ouders haar abortus te plegen. Beth vlucht de stad uit en zoekt onderdak bij Hopen Haus, een opvanghuis van de mennonieten voor ongetrouwde moeders.
2014. Rhoda, hoofd het opvanghuis Hopen Haus, heeft al vele kinderen geboren zien worden. Maar nog steeds voelt ze bij elke aanblik van moeder en kind de pijn van een oud litteken. Heden en verleden komen samen als de tienermoeder Amelia bij haar aanklopt.

Waardering:

Beth doet  promotie-onderzoek naar de ethische dilemma’s van het draagmoederschap. Haar begeleidende professor vraagt haar om hun draagmoeder te worden. Ze had niet verwacht dat dat zo’n impact op haar leven zou hebben. Alhoewel het haar eigen kind niet is, voelt dat toch wel zo. Zij voelt het kind groeien en bewegen in haar buik en zij ondervindt de ongemakken van een zwangerschap.
Het boek switch tussen verschillende personen. Beth is de hoofdpersoon, samen met Rhoda. Het verhaal van Beth speelt in 1995, dat van Rhoda in de tegenwoordige tijd (2014).
De pijn en bitterheid van Rhoda is erg goed beschreven. Ze heeft zichzelf gehard om door te kunnen gaan met haar leven, maar leeft daardoor in eenzaamheid en bitterheid.
De komst van Looper veroorzaakt breukjes in haar schild van zelfbescherming. De komst van Amelia verandert alles.
Het verhaal komt op een hele mooie manier samen. Alhoewel het onwaarschijnlijk is, is het ontzettend knap verzonnen en een heel mooi verhaal geworden.
Tussen de stukjes over Beth en Rhoda, gaat het ook nog over Lyddie en andere bewoonsters van het opvanghuis.
In dit boek wordt ook verschillende keren bijbelteksten aangehaald in moeilijkheden. Daardoor is het een mooi christelijk boek geworden.
Het boek is heel boeiend en indrukwekkend.
Dit boek steekt met kop en schouders boven het eerste boek van Jolina Petersheim uit!

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 789029723831
Aantal blz: 352
Prijs: 19,99
Lees 2374 keer

1 Reactie

  • Reactielink donderdag, 30 april 2015 12:15 Geplaatst door Wineke

    Vergeet alles wat je weet over het gemiddelde Amish/Mennonitische boek! Hier geen zoetsappige geromantiseerde verhalen: Bestsellerauteur Jolina Petersheim schrijft intens realistische verhalen over échte mensen in een prachtige stijl die je diep in je hart raakt. Een absolute must-read! De Vroedvrouw is opnieuw een bestseller, minstens even goed als haar eerste roman De Verstotene, maar met een totaal ander en (weer) ongebruikelijk onderwerp. Bovendien heeft Petersheim een prachtige schrijfstijl. Ik zie reikhalzend uit naar haar volgende boeken!

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.