Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
vrijdag, 28 februari 2014 22:50

Huisamen, Jan - Kijk me in de ogen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(12 stemmen)

Inhoud:

‘Meneer, ik haat Abraham Klink! Ik haat hem als de lepelhond die mijn lammetjes steelt. Ik haat hem als de tarweluis die mijn akker afvreet tot er geen korreltje over is. Ik haat hem als de kogelspin die in een korenschoof kruipt en je bijt als je er eentje optilt. Ik haat hem als de adder op de weg die je aanvalt als je langsloopt.’

Zuid-Afrika, 1950. Katryn Jonis, een ongeletterde kleurlinge, staat terecht voor moord. Het slachtoffer is de zoon van haar aartsvijand en buurman Abraham Klink. Er zijn geen getuigen en al het bewijsmateriaal pleit tegen haar. Zonder de hulp van een advocaat vecht ze in de rechtbank voor haar leven. Ze heeft maar één wapen tot haar beschikking: de waarheid, zo zuiver en heilig als alleen de waarheid kan zijn.

Waardering:

Alles aan deze roman is Zuid-Afrikaans: de omgeving, de gewoonten, de mensen en vooral de taal. Niet altijd is de taal van Katryn even netjes, maar het hoort bij haar.
Katryn is een felle zwarte vrouw, met een blanke grootvader. Die verstootte echter zijn bruine kinderen en gaf alleen aandacht aan zijn blanke kinderen.
Katryn leert dat alleen hard werken en sparen een betere toekomst kan geven. Ze wordt echter enorm dwars gezeten door haar buurman Abraham Klink. Hij doodt of verminkt haar vee en verbrandt haar gewassen.
Dan gebeurt er iets waardoor zij de hoofdverdachte wordt van de moord op de zoon van haar vijand. Ze belandt in de gevangenis.
Het grootste deel van het boek wordt besteed aan het proces. Ze voert zelf haar verdediging, omdat haar advocaat niet in haar gelooft.
Katryn Jones is goed getekend in dit boek. Haar geschiedenis en karakter komen goed naar voren. Je voelt mee met de vrouw die onschuldig in de gevangenis zit. Voor een kleurlinge vertoont ze een opmerkelijk grote vechtlust.
Een bijzonder en indrukwekkend boek!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994473
Aantal blz: 208
Prijs: 17,90
Lees 2572 keer
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.