×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
zaterdag, 10 december 2011 12:35

Vegt, Mirjam van der - De laatste patient

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Inhoud:


Ava ter Voorde is ziek. Sinds zij haar eniggeboren zoon verloor, lijkt het leven een grote donkere tunnel en komt ze letterlijk geen stap meer vooruit. Na een lange medische zoektocht, waarin ze van het kastje naar de muur wordt gestuurd, dient een laatste mogelijkheid zich aan. Aron Sahne, een neuroloog op leeftijd, is bereid haar te behandelen. Er ontstaat een bijzondere relatie tussen hem en Ava; een verhouding die grensoverschrijdend lijkt. Aron wekt Ava met penseelstreken tot leven en daagt haar uit vooruit te kijken. Net als zij besluit om de waarheid niet langer te ontlopen, zadelt Aron haar op met een nieuw dilemma.

 

Waardering:

Ava, de hoofdpersoon in dit boek, heeft lichamelijke problemen. Als ze naar een oplossing zoekt komt ze bij de bejaarde neuroloog Aron Sahne terecht. Langzaam lees je ook steeds meer over zijn problemen en geschiedenis.
De problemen van Ava zijn niet makkelijk aan een ziekte te koppelen. Ook psychisch heeft ze problemen, die ze angstvallig verborgen houdt. De dood van haar pasgeboren zoontje heeft heel haar wereld op zijn kop gezet.
De relatie tussen Ava en neuroloog Aron overschrijdt de ethische grenzen als hij een naaktschilderij van haar gaat maken. De bedoeling van de schrijfster is duidelijk: dit is een manier om Ava weer haar lichaam terug te geven. Haar lichaam heeft haar verraden door een ongezonde baby voort te brengen. Toch vraag ik me af of een andere manier niet beter was geweest in deze situatie. Een arts die iemand naakt schildert? Dat klinkt mij vreemd in de oren. Later laat de schrijfster zien dat het ook anders kan, dan wordt er gebruik gemaakt van fotografie. Was dat niet een betere optie?
Aan het einde van het boek wordt de reis gemaakt naar de zoon van Aron. Daar zijn opnieuw veel problemen te vinden. Zowel de zoon als schoondochter hebben de nodige bagage.
Dat alles maakt dat er wel heel veel problemen aan de orde komen. In het begin is het sterker op Ava gericht en haar problemen, maar gaandeweg komt er te veel van andere personen bij.
Het boek is knap geschreven, maar wel pittig.

 

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
332 blz.
ISBN 9789023993971
Prijs € 18,90

Lees 2763 keer Laatst aangepast op woensdag, 30 januari 2013 15:04

3 reacties

 • Reactielink zaterdag, 09 juni 2012 01:27 Geplaatst door AnneD

  Ik vond het echt een superboek. Je kunt het een negatief verhaal vinden, het is tenslotte een zwaar onderwerp. Maar hoe de hoofdpersoon daar uiteindelijk uitkomt is mooi om te lezen. Ik vond het wel een geloofwaardig verhaal, er zijn veel mensen die lichamelijke klachten hebben bij onverwerkte problemen.
  Het is wel een boek waar je echt voor moet gaan zitten, het leest niet even makkelijk weg. Maar als je dat doet heb je ook een boek gelezen wat je bij blijft.

 • Reactielink maandag, 19 maart 2012 21:02 Geplaatst door averine

  Wat een negatief gestemd boek vind ik dit zeg. Eén en al negatieve gedachten waar de hoofdpersonen in blijven hangen. Niet leuk om te lezen en ook niet geloofwaardig vind ik.

 • Reactielink maandag, 13 februari 2012 17:26 Geplaatst door Miek

  Tijdens de zwangerschap gaat alles goed, maar een aantal uur na de geboorte overlijdt jouw kind. De waaromvraag kun je zelf niet beantwoorden en andere mensen begrijpen er ook niets van… Dit is iets wat de hoofdpersoon Ava overkomt.

  Van tevoren weet je niet goed hoe het verhaal afloopt en daar houd ik wel van! Ik wilde steeds maar verder lezen, omdat ik benieuwd was hoe het af zou lopen.. De clou van het verhaal wordt tot het eind van het boek bewaard. Wat ik ook heel goed vind is dat het vanuit hem en haar beschreven is. Op deze manier kun je je goed inleven in de personages. De lijn in het verhaal vind ik erg goed, niet te langdradig. Het geeft een andere kijk op mensen die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt en daarom vind ik het boek echt een aanrader!

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.