Recensies, waarderingen, reacties en informatie
woensdag, 20 juli 2011 08:23

Uittenhaaghe, Dominique & Marit - Lieve zus

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

 

Inhoud:

Zusjes Mia en Bets zijn onafscheidelijk. Ze hebben beiden zo hun gebreken en trouwen lijkt er voor hen allebei niet in te zitten, maar ze hebben tenminste elkaar. Hun hele jeugd lang zijn Mia en Bets dolgelukkig samen. Daar komt verandering in als Bets moet gaan werken. Steeds vaker is zij van huis. En dat terwijl Mia, die astma heeft, aan bed gekluisterd is. Juist dankzij deze samenloop van omstandigheden is zij het uiteindelijk die een man vindt: Piet, die in de oorlogsjaren bij haar ouders aanklopt voor onderdak. Mia trouwt met Piet en wordt tegen alle verwachtingen in zwanger. Op dat moment heeft ze haar zus meer dan ooit nodig. Bets geeft daar zonder aarzelen gehoor aan. In de emotionele achtbaan die volgt, wordt hun band alleen maar sterker. Dominique en Marit Uittenhaaghe ('s Heerenbroek/Heinkenszand) weten als geen ander hoe bijzonder een zus kan zijn. Tijdens het schrijven van deze roman over het leven van hun moeder, die onlangs op 99-jarige leeftijd is overleden, hebben ze heel nieuwe kanten van elkaar ontdekt.

Waardering:

Mia en Bets groeien op in een groot gezin. Mia heeft Astma en ligt daarom veel in bed, en Bets kan slecht zien. Ze kunnen goed met elkaar overweg.
In het grootste gedeelte van het verhaal wordt er geschreven over het wel en wee van het gezin waar ze in opgroeien. Verkeringen, kinderen e.d.
Later in het verhaal trouwt Mia met hun neef Piet, samen krijgen ze een dochter.
Bets wordt gevraagd te komen helpen omdat Mia het niet alleen aankwam. Dan gebeuren er allerlei vreemde dingen. Piet en Bets gaan de fout in, krijgen kinderen, alles terwijl Mia nog leeft en ze allen in éen huis wonen.
De vader van Mia en Bets met wie ze zo'n goede band hadden, wil geen contact meer met hen.
't Is iets teveel van 't goede aan het einde van zo'n rustig voortkabbelend boek. Vreemd ook dat ondanks die grote fouten, het net beschreven staat alsof het iets heel normaals is. Het gevoel van Mia hierin lijkt me niet natuurlijk.
De schrijfstijl is ietwat houterig, het leest niet lekker door. Het boek heeft vrij grote letters.
Ik zou het een echte streekroman noemen.

Waardering:

Uitgeverij: VKB-Media, VCL/West Friesland
ISBN: 9789059776289
Aantal pagina's: 414
Prijs: € 16.95

Lees 2289 keer Laatst aangepast op vrijdag, 01 februari 2013 08:25
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.