Recensies, waarderingen, reacties en informatie
vrijdag, 27 mei 2011 10:29

Straatsma, A.K. - Toch vergeving

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(1 Stem)

 

Inhoud:

Janna woont met haar man in een eenvoudig arbeidershuisje dat bij de statige hofstede De Gantel behoort. De man van Janna is woedend als hij  ontdekt dat de geruchten over haar verhouding met Van der Pol, de boer van de Gantel, op waarheid berusten. Ze vlucht met haar zoontje naar haar ouderlijk huis om daar haar hart uit te storten, maar ze sturen haar weg.
Op de terugweg door het donker komt Janna in het water terecht en verdrinkt. Haar vader kan het gebeurde niet verwerken en bezwijkt aan een hartaanval. Moeder Lena blijft eenzaam achter, vervuld van haat tegenover de Gantelboer. Die houdt zich onverschillig, maar wordt gekweld door schuldgevoelens.
Dominee Hartman voelt zich geroepen deze twee mensen bij elkaar te brengen. Zal Lena de Gantelboer ooit kunnen vergeven? 

Waardering:

Een rasechte streekroman. Jan en Janna wonen in een arbeidershuisje bij de Gantel. Janna heeft al jarenlang een verhouding met de boer. Jan is buiten zinnen als hij merkt dat de praatjes die hij hoorde.
Janna vlucht bij hem weg en zoekt heil bij haar ouders. Maar moeder wijst haar de deur. Janna vlucht verder maar raakt te water en verdrinkt. Haar vader krijgt diezelfde avond een hardaanval en sterft.
De dorpsbewoners zijn er maar druk mee. Veel komen er naar de begrafenis van Janna om te horen wat Dominee Hartman te zeggen heeft van Janna en de Gantelboer.
Maar dat valt tegen, dominee benoemd het niet.
De moeder van Janna zit vol woede tegenover de Gantelboer. En dit verteld ze hem ook. Maar wanneer ze op haar sterfbed ligt, kan ze niet sterven met deze boosheid in haar hart. Domniee Hartman helpt haar te verzoenen met de Gantelboer.
Een mooi eenvoudig boekje. Ernstig maar mooi geschreven. Er zijn veel lessen uit te halen. Bijvoorbeeld wat de roddelpraatjes teweeg brengen en de oordelen die een mens kan hebben over een dominee.
Het boek is eerder verschenen onder de titel : De Gantelboer.

Gegevens:

Uitgeverij: De banier
ISBN: 9789033630422
Aantal pagina's: 143
Prijs: € 9.95

Lees 2426 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 februari 2013 19:34
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.