Recensies, waarderingen, reacties en informatie
woensdag, 20 april 2011 23:20

Kramer, Mariëlle - Loodwit

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Inhoud:

Het is 1942. Een onzekere tijd. Hadewich wacht niet langer en begint met een dagboek. Want het verhaal moet verteld worden. En zij is de aangewezen persoon om het haar kleindochter te vertellen.
Het dagboek is bestemd voor Johanna, haar twaalfjarige oogappel. Voor als ze later achttien wordt en zij, Hadewich, er wellicht niet meer zal zijn. Met het schrijven aan Johanna blikt ze terug op haar leven, op de beslissingen die ze ooit nam en die ze nu betreurt. Ze spreekt zich voor het eerst uit over de dood van haar dochter, de tante van Johanna. Een familiegeheim dat ze nooit had willen prijsgeven moet boven tafel komen. Het is oorlog, maar daar is Johanna niet mee bezig. Meer vraagt zij zich af waarom haar broertje geen vriendjes heeft, hoe het zit met Jannie (die ongelukkig is) en waarom haar tante Saskia dood is. En waarom de Jodensteeg Jodensteeg heet.

Waardering:

Een roman die uitblinkt door de eenvoud van het verhaal. 
Je leest om de beurt het verhaal van oma Hadewych en kleinkind Johanna. Je kunt merken aan de schrijfstijl dat Hadewych ouder en wijzer is geworden. Ze heeft spijt van haar hardheid.
In Johanna’s dagboek komen meer kindergedachten naar voren. Ze is intelligent, denkt veel en schrijft humoristische dingen.
Aan het begin wordt er al verteld dat Hadewych haar dagboek is begonnen om Johanna iets uit te leggen. Als ze 18 is zal ze het mogen lezen. Pas aan het einde van het boek komt het geheim boven water. Toch denk je niet de hele tijd aan het geheim als je verder leest.
De verhalen over dagelijkse gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog zijn ook heel leuk om te lezen. Het gewone leven gaat door. 
De gedachten van mensen over de gevaren van de Duitsers zijn, denk ik, heel realistisch. Maar weinigen hadden door dat de Joden vergast zouden worden. Velen dachten dat ze echt moesten werken voor de Duitsers.
De schrijfster noemt leuke details uit die tijd, bijvoorbeeld kenmerken van andere volken uit een atlas etc. Ze heeft zich daar goed in verdiept.
Enige minpunt vind ik dat de schrijfster te titel niet zo had uit hoeven te leggen. Na de opmerking van Johanna dat loodwit een tegengestelde term is, is het wel duidelijk dat het leven ook zo is met zware en lichte momenten.
Een goed boek voor mensen die van diepgang houden!

 

Gegevens:

Uitgeverij Kok
216 blz.
ISBN 9789043518697
Prijs € 16,90

Lees 7443 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 februari 2013 17:27
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.