Recensies, waarderingen, reacties en informatie
maandag, 21 maart 2011 20:06

Veenhof, Joh. G. - De verschoppeling

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(4 stemmen)

 

Inhoud:

De verschoppeling, is een meeslepend boek over een weesjongen die bij een rijke boer uitbesteed is. In een liefdeloze omgeving groeit de hoofdpersoon, Toontje Langeveld, op. In de wijde natuur ontstaat bij de scherpzinnige Toonje, die als schaapherder op "Ruimveld" werkt, grote genegenheid die gedeeld wordt door het dochtertje van zijn broodheer. Op aangrijpende wijze beschrijft Veenhof hoe Toontje tot tweemaal toe, juist als hij zich over het zwakke ontfermd heeft, het slachtoffer wordt van brute mishandeling. Hij wordt mishandeld door zijn baas, Harm Coppenberg; eenzelfde lot treft Hilde... Hierna gaan de wegen van Toontje en Hilde schijnbaar voorgoed uiteen. De jonge schaapherder ziet zijn jeugdideaal om dokter te worden in rook opgaan, maar het is zijn geweldige kennis van geneeskrachtige kruiden, die nieuwe vorm geeft aan het oude ideaal. Als hij zich daar geheel voor inzet, kruist volkomen onverwacht Hilde zijn weg. Is het waar dat Toontjes gevoelens voor Hilde berusten op kalverliefde of hebben ze juist aan diepgang gewonnen? Dramatischer nog is de hernieuwde ontmoeting van Toontje met de boer van Ruimveld. Veenhof bewijst met dit boek, dat zich afspeelt aan het eind van de vorige eeuw, opnieuw een uitstekend verteller te zijn, die zijn lezers op verrassende wijze weet te boeien.


Waardering:

Een echt boerenstreekroman! Hoewel het boek opzich geen hoogvlieger is qua opbouw, schrijfstijl en orginaliteit, is het een aardig verhaal. Toontje, de scheper, en Hilde, dochter van de rijke boer, worden verliefd op elkaar maar daar neemt de vader van Hilde geen genoegen mee.
Hij mishandeld Toontje en slaat zijn dochter.
Maar gelukkig zijn er ook mensen die het beste met Toontje voor hebben.
Leuk te lezen over de band tussen Toontje en zijn hond, zijn maatje door dik en dun. En de stukjes over de intresse van Toontje in kruiden zijn interessant. Dit had wel meer uitgediept mogen worden.

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789033609701
Aantal pagina's: 229
Prijs: € 14.95

Lees 2340 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 februari 2013 19:32
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.