Recensies, waarderingen, reacties en informatie
dinsdag, 19 juni 2012 22:26

Vries, Jabik de - Alles nieuw

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Inhoud:

‘Ze vouwde haar handen en sloot haar ogen. Ik vouwde mijn handen ook. Mijn moeders hoofd ging een beetje op en neer, alsof ze haar blik zoekend over een papier liet gaan. Ik vroeg me af wat ze bad. Misschien herhaalde ze het gebed dat mijn vader aan tafel altijd deed. Niet omdat we het verdiend hebben, maar uit genade, Heer.’ Zijn fysiek aftakelende en dementerende moeder dwingt de hoofdpersoon zijn eigen geestelijk logboek op te stellen. Het wordt een verhaal van onthechting en afscheid nemen. Niet alleen van zijn moeder, maar ook van zijn geboorteplek en de God van zijn jeugd. Met pijn in het hart.

Waardering:

Een mooie literaire roman met veel filosofie.
De hoofdpersoon heeft het moeilijk met de achteruitgang van zijn moeder. Haar dementie gaat steeds verder en vereenzaamt haar. Vooral dat laatste doet de hoofdpersoon erg veel pijn. Hij worstelt met zijn geloof in God.
Is alles ijdelheid? Gebeuren er telkens dezelfde dingen? Wat heeft waarde? Die vragen komen veel voor in dit boek.
Het boek is opgebouwd uit verschillende soorten hoofdstukken; de hoofdstukken met een kilometerstand gaan over de tijd met zijn moeder, de hoofdstukken met de titel van een song gaan over zijn rit van of naar zijn moeder. Een originele manier!
Wie van literatuur of filosofie houdt, moet dit boek zeker eens lezen!

Gegevens:

Uitgeverij Kok
ISBN 9789043505482
Aantal blz: 144
Prijs: € 14,50

Lees 3016 keer Laatst aangepast op maandag, 28 januari 2013 22:13
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.