Recensies, waarderingen, reacties en informatie
woensdag, 02 mei 2012 22:25

Berg, Rien v.d. - Aslander

Geschreven door
Beoordeel dit item
(9 stemmen)

Inhoud:

ASLANDER

Een veerboot loopt met een schok vast op het wad. Aan een tafel op het tussendek zitten vijf mensen. Tussen hen in ligt een krant. 'Politie staakt moordonderzoek', meldt de kop. Half uit verveling beginnen ze te puzzelen op het verhaal, maar dan doen ze een belangrijke ontdekking: Stijn Walstra, de belangrijkste verdachte, liegt. Hij verbergt iets. En de politie heeft hem zojuist op vrije voeten gesteld.
Een van de vijf aan tafel, was bevriend met het slachtoffer van de moord. Hij vraagt de andere vier dringend of ze verder willen gaan waar de politie gestopt is. Hij vestigt zijn hoop vooral op Lammert Aslander, dominee in een crisis die nota bene in de Stille Week door zijn eigen kerkenraad op vakantie is gestuurd.  
Aslander heeft weinig trek om zich in die eilandkwestie te mengen. Hij moet nee leren zeggen. Maar als hij nee zegt, wint de leugen. Mag hij iemand laten wegkomen met een moord? 

Waardering:

Dit is een korte detective, met als hoodfpersoon dominee Aslander. Hij is door zijn gemeente op vakantie gestuurd, omdat hij helemaal vast was gelopen.
Als de boot naar Ameland op een zandbank vast komt te zitten leest hij met 4 tafelgenoten over een moordzaak op Ameland. Ze stellen vast dat de verdachte liegt en vragen zich af waarom. Van het een komt het ander en al snel gaan ze verder op onderzoek uit.
Opvallend in het boek is de antipathie tegen grote bedrijven en instanties. Dat begint al op de boot; ze krijgen wel een kopje koffie maar geen geld terug. Ook UPC en Nuon worden aangevallen in dit verhaal.
Het pas in de boodschap van het verhaal: de mens is geen nummer, maar een mens.

Dominee Aslander moet dat ook zelf ontdekken. Hij is ook maar een mens en kan niet als Jezus zijn.
Schrijver Rien v.d. Berg wilde dit geen “topzwaar christelijk boek” maken en daar is hij goed in geslaagd.

Gegevens:

Uitgeverij Plateau
128 blz.
ISBN 9789058040671
Prijs: € 4,95 (was gratis als boekenweekgeschenk in 2012)

Lees 3167 keer Laatst aangepast op maandag, 28 januari 2013 22:46

1 Reactie

  • Reactielink donderdag, 03 mei 2012 13:47 Geplaatst door angelo frederiks

    Zelden zo'n bijzonder boek gelezen! Geweldig! Een detective met een duidelijke boodschap.

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.