Recensies, waarderingen, reacties en informatie
dinsdag, 01 mei 2012 13:35

IJmker, Janne - Afscheid van een engel

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Inhoud:

Drenthe, 1814. Roelf wordt geconfronteerd met de verminkingen van zijn zoon die is teruggekeerd uit de oorlog. De wonden doen hem denken aan zijn eigen ontstoken kwetsuren.Roelf besluit het geschrift van zijn moeder, dat hij al vijfendertig jaar in zijn bezit heeft, te lezen. Hij wil eindelijk de waarheid van zijn afkomst onder ogen zien.In gedachten gaat hij terug naar 1779. Dat is het jaar dat zijn claimende grootmoeder sterft en zijn oom over zijn lot wil beslissen.Hij ontvlucht de buurschap, waar zijn moeder doodgezwegen werd en waar hij op zijn zesde in hevige verwarring geraakte toen hij te weten kwam dat zijn moeder zijn vader vermoordde.Hij sluit zich aan bij een troep vrijgevochten vagebonden die, als kunstenmakers, langs de jaarmarkten trekt en daarbij rijke boeren berooft. Als de rode loop uitbreekt en zijn vriend sterft, krijgt Roelfs verdriet een uitweg. Gedwongen door ziekte, dood, honger en uitsluiting weerhoudt hem niets meer om zijn recht te laten gelden tegenover zijn eigen familie. Wat er dan gebeurt verzwijgt Roelf de rest van zijn leven.

 

Waardering:

Afscheid van een engel is het vervolg op het boek Achtendertig nachten. In dit tweede deel lezen we over Roelf, de zoon van Elsjen Roelofs uit Achtendertig nachten.
Soms geschreven vanuit Roelf als jongen, soms vanuit zijn volwassen-zijn (het heden).
Zijn jeugd is schrijnend. Niemand vertelt hem wat er met zijn ouders gebeurd is. Als hij dat als jongen van 6 jaar dan op straat hoort, zet dat zijn leven op z'n kop.
Roelf heeft zo'n 35 jaar geleden een soort dagboek gehad, achtergelaten door zijn moeder. Hij leest dat nu pas. Zijn zoon is verminkt teruggekeerd uit de oorlog en dat zet Roelf aan het lezen.
In het boek loopt alles door elkaar. Het heden, verleden, stukjes dagboek. Daarbij wordt steeds geschreven over 'jij, je moeder, mijn oom' e.d. Dat maakt het verhaal verwarrend, zeker in het begin.

Sommige stukken zijn behoorlijk ruw. Het past wel in het schrijnende van het verhaal, maar het past niet zo in een christelijk boek. De ruwe gebeurtenissen (moord, verkrachting e.d.) kunnen reeël zijn, maar het taalgebruik had wat minder gemogen.
Je moet je aandacht goed bij het verhaal houden, anders ben je de draad wel snel kwijt.

 

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiek
ISBN: 9789023993599
Aantal pagina's: 432
Prijs: € 19,90 

Lees 1958 keer Laatst aangepast op maandag, 28 januari 2013 23:00

1 Reactie

 • Reactielink maandag, 04 juni 2012 14:59 Geplaatst door Elise

  Een aangrijpend verhaal!

  Het verhaal speelt zich af 1814, Drente.
  Het kan los of als vervolg gelezen worden van het boek 38 nachten.
  Roelof groeit op bij zijn oma en oom en tante op een boerderij.
  Zijn vader is vermoord en zijn moeder is ter dood veroordeelt.
  De familie van Roelof zwijgt over zijn verleden en hij probeert stukje bij beetje er achter te komen wie en hoe zijn moeder was. Of ze broers en zussen had. Of hij zelf broers en zussen had. Hij wil weten waarom en hoe zijn moeder is dood gegaan. Met zijn vader was hij minder bezig.
  De lezer leest wat Roelof denkt over het verleden en heden van zijn leven.
  Je ervaart de worsteling van het niet kunnen uiten van wat hij wel wil uiten. Dit is duidelijk te merken in zijn houding naar zijn oudste zoon toe die zwaar gewond terug komt uit de oorlog.
  In het boek wordt goed beschreven hoe het er heel vroeger aan toe zou kunnen gaan in Drenthe. Deels is het gebaseerd op waar gebeurde feiten.
  Dat maakt het boek nog aangrijpender

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.