Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
maandag, 20 september 2010 08:57

Florijn, Els - Het meisje dat verdween

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(7 stemmen)

 

Inhoud:

Ditte Stein wordt geboren op de dag dat Nederland capituleert. Als het gezin Stein in 1943 bericht krijgt dat ze zich in kamp Vught moeten melden, besluiten ze onder te duiken – zonder Ditte.

Ditte wordt meegenomen door de huishoudster, in de hoop dat de SD het kleine meisje met rust zal laten. Hun aangenomen dochter Lotte gaat wel mee.
Jaren later komt Lotte terug in het dorp waar ze opgroeide. Lotte beleeft het verleden opnieuw: de gelukkige jaren voor de oorlog, het onderduiken, maar bovenal het drama: Ditte die werd meegenomen.
Een klein meisje van drie jaar, alleen naar de Schouwburg in Den Haag gebracht, met het eerstvolgende transport meegegaan naar Auschwitz en daar bij aankomst vergast. Een gebeurtenis die diepe, niet uit te wissen sporen heeft nagelaten in hun leven, niet alleen van verdriet, maar ook van schuld, onbegrip, haat en verwijdering.

Waardering:

Een ontroerend verhaal wat je meteen vastgrijpt. Juist omdat het een waargebeurd verhaal is, maakt het zoveel indruk en sta je er weer bij stil hoe verschrikkelijk de oorlog is geweest, in het bijzonder voor de Joden.
In dit boek wordt het verhaal verteld van de familie Frank uit het Betuwse Lienden. De namen in het boek zijn geverifieerd. Wanneer het Joodse gezin de oproep krijgt zicht te melden bij kamp Vught, duiken ze onder. Maar ze laten hun jongste dochtertje achter bij het kindermeisje.
Een groot gedeelte van het boek wordt geschreven vanuit Lotte, de  14-jarige pleegdochter in het gezin. Zij wist niet van het plan om het kleine meisje achter te laten. De emoties die dit met zich meebrengt worden vaak beschreven in het verhaal.
Er worden ook stukken geschreven over Dittie (Elly) welke door verraad van de burgemeester opgepakt wordt en naar Auschwitz wordt gebracht - waar ze meteen bij aankomt vergast wordt.
Vreselijk, als je je inleefd hoe het geweest moet zijn voor dit gezin. In het bijzonder voor een klein meisje van 4 jaar.
Het is de schrijver van het boek goed gelukt het verhaal neer te zetten.

Feiten:

Hartog en Jacoba Frank-van Dijk, wonend te Lienden, besluiten in 1943 om onder te duiken. Hun driejarig dochtertje Ellie laten ze achter bij Judith van de Berg, de huishoudster. Hun twaalfjarige pleegdochter Elisabeth Dasberg gaat wel met hen mee.
Iedereen in de omgeving weet dat Ellie een Joods meisje is, maar Hartog en Jacoba hopen dat ze met rust gelaten zal worden omdat ze nog zo jong is en niet gezond.
Helaas. De burgemeester van Lienden, burgemeester Kamp, durft het niet aan om zijn mond over het Joodse meisje te houden en licht de SD in. Anderhalve week nadat Ellie bij Judith van de Berg gekomen is, wordt ze opgehaald en naar Den Haag gebracht. Vandaar naar Westerbork, waar ze met het eerstvolgende transport naar Auschwitz is gebracht. Daar is ze onmiddellijk na aankomst vergast.
Andere tijden maakte naar aanleiding van deze gebeurtenissen een indrukwekkende documentaire, getiteld De andere familie Frank. Deze film is meer dan 700.000 maal gekeken en is nog steeds te zien.
De persoonsnamen in Het meisje dat verdween zijn fictief. De roman bevat foto´s en originele documenten.

Extra:

Uitgeverij: Mozaiek
ISBN: 9789023993575
BLZ: 232
Prijs: € 17.90

Lees 5504 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 februari 2013 19:07

3 reacties

 • Reactielink maandag, 15 november 2010 15:35 Geplaatst door Liesbeth

  Dit boek heeft mij geraakt tot in het diepste van mijn ziel. En zó mooi geschreven!

 • Reactielink zondag, 24 oktober 2010 22:03 Geplaatst door elise

  Indrukwekkend!
  Een mooi en aangrijpend boek! Ik heb het in een ruk uitgelezen. Erg mooi geschreven, je voelde de spanning zonder dat de gruwelijkheden tot in detail beschreven werden. Ditte en Lotte, zover van elkaar verwijderd maar toch zo immens dicht bij elkaar!

 • Reactielink donderdag, 23 september 2010 13:22 Geplaatst door elise

  Het boek is heel indrukwekkend zonder dat elk gruwelijk detail van de oorlog wordt beschreven.
  Het wordt beschreven vanuit 2 meisjes die heel ver van elkaar verwijderd zijn maar toch inmens dichtbij elkaar!
  Heel indrukwekkend.

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.