Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
woensdag, 30 september 2009 14:58

Vegt, Mirjam van der - Schaduwvlucht

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(3 stemmen)


Inhoud:

Hannah, een jonge makelaar, wordt achtervolgd door herinneringen aan de verdrinking van een jong meisje, waarin zij een rol speelde. Maar ze kan niet terughalen wat er werkelijk is voorgevallen. Met drie andere vrouwen gaat Hannah een week naar een klooster voor bezinning. Ze vindt in het klooster niet de rust waarnaar ze op zoek is, maar wel de wijze jonge monnik Daniël, tot wie ze zich op onverklaarbare wijze aangetrokken voelt.
Een nachtelijke gebeurtenis zorgt voor een omslag in haar leven en dat van Daniël. Ze vertrekt richting Afrika in de hoop alle schepen achter zich te verbranden. In de krottenwijken ontmoet ze de wijze oude moeder Moria, die haar de ogen opent voor haar verleden.
Maar durft ze dat verleden ook onder ogen te zien?

Waardering:

Een eigentijdse debuutroman over een jonge vrouw die, achtervolgd door een
onopgelost raadsel uit haar verleden, wanhopig op zoek is naar rust.
Als kind zijnde heeft Hannah een traumatische ervaring opgelopen. Nu ze op bezoek is in een klooster,
komen er weer herinneringen boven, welke jaren weggedrukt zijn.
Ook voelt ze zich aangetrokken tot Daniël, een monnik uit het klooster.
Door al deze omstandigheden vertrekt Hannah naar Afrika om in een kindertehuis te gaan werken.
Een mooi verhaal, geschereven in de ik-vorm. Geen overdreven gevoelens maar echt hoe het in werkelijkheid
ook zou gaan. Knap geschreven!

Lees 2646 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 februari 2013 20:10

2 reacties

 • Reactielink dinsdag, 09 oktober 2012 23:11 Geplaatst door Martha

  Het boek leest lekker weg, een vlotte stijl. Het verhaal vind ik erg ongeloofwaardig en de moraal ligt er wat mij betreft veel te dik bovenop; geen aanrader voor nuchtere mensen. Heb per ongeluk vier sterren aangeklikt, was niet de bedoeling.

 • Reactielink vrijdag, 13 mei 2011 16:34 Geplaatst door Aline

  Neuzend bij de boekhandel liep ik dit boek tegen het lijf. Beetje beschadigd, dus voor een leuk prijsje. Meenemen! dacht ik bij mezelf. En daar heb ik geen spijt van gehad!
  Hannah, een jonge makelaar, heeft sinds een ingrijpende gebeurtenis in haar jeugd geen rust. Zodra het gebeuren weer boven komt in haar gedachten, dagelijks, drukt ze het weer stevig weg. Niet aandenken, niet aandenken, niet over praten, doorgaan, doorgaan! Maar dat neemt de onrust niet weg.
  Als de locatie van de jaarlijkse vakantie met vriendinnen uitkomt in een klooster, komt haar verleden in volle vaart op haar af. Haar jeugdvriendin, die ook met haar in het klooster is, wil daar steeds maar weer over praten. Zij was er bij toen dat hele erge gebeurde. Maar Hannah praat niet. Met een monnik praat ze wel regelmatig. Legt ze hem haar vele vragen voor, zonder het te hebben over dat wat haar het meest bezig houdt. Van hem leert ze veel monnikenwijsheid en..is op slag verliefd.

  ‘…Hij knikte goedkeurend, maar gebaarde me te stoppen toen ik naar beneden wilde stappen. ‘Een goede waarneming, maar wacht nog even. Werkelijke stilte vind je niet zomaar. Op de eerste trede van de stilte ben je aangenaam verrast te kunnen herademen. De rust doet weldadig aan omdat je nog overzicht hebt. ‘Hij reikt me de hand en ik stapte op de tweede trede. Hij vervolgde:’Als je een volgende stap zet, de tweede trede, wordt die stilte soms onaangenaam verstoord door je innerlijke onvrede en angsten. Tussen de uiterlijke en innerlijke stilte kun je struikelen over jezelf. Velen vluchten weg, bang om nog dieper af te dalen. Besef dat deze treden van stilte niet omhoog voeren, maar naar beneden. Dieper je hart in.’
  ‘Aha.’ Ik hoopte dat hij de cynische ondertoon niet hoorde…’

  Na een ‘domme’ daad vlucht Hannah het klooster uit, laat haar vriendinnen achter, gaat terug naar huis en neemt vandaar een (andere) vlucht naar Afrika. Daar kan ze een zendingsechtpaar gaan helpen die samen een aidskinderen verzorgen. De administratie is voor Hannah. Zal ze hier de rust vinden die ze zoekt?

  Aangrijpend boek. Hannah is de hoofdpersoon, zij vertelt ons dit verhaal. Een zogenaamd ik-boek dus. Mirjam van der Vegt is er in geslaagd dit boek tot een prachtig geheel te maken.
  De gebeurtenis uit de jeugd van Hannah kwam me wat onwerkelijk voor. Tot ik in het nawoord las dat het echt was gebeurd. Wauw! De wonderen zijn de wereld nog niet uit, mocht je dat soms denken. Dat is iets wat Mirjam ons zeker door wilt geven.

  Dit verhaal laat zien dat je pas verder kunt de toekomst in, als je het verleden achter je kunt laten.
  Absoluut een aanrader!

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.