Recensies, waarderingen, reacties en informatie
maandag, 19 september 2022 16:45

Vries, Jeanine de - Het rupsenhuis

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Inhoud:


In ‘Het rupsenhuis’ van Jeanine de Vries komt de Amsterdamse Jael door schulden van haar man in Friesland terecht, in het onbekende Franeker. Ze voelt zich doodongelukkig en wil nog maar één ding: terug naar het botanische atelier in Amsterdam. Daar werkte ze als atelierhulp van de beroemde Maria Sibylla Merian.

Maar wat ze ook probeert, het lukt Jael niet om als vrouw alleen terug te reizen. De Zuiderzee wordt haar vijand en het atelier lijkt verder weg dan ooit. Maar Jael geeft de moed niet zomaar op.

Waardering:


Jael moet halsoverkop met haar man Leib mee naar Franeker. Haar geliefde Mokum en al haar geliefden moet ze achterlaten. Ze weet dan nog niet dat Leib torenhoge schulden heeft gemaakt. Daarom vluchten ze naar Franeker, waar bijna geen Joden wonen. Maar ze kunnen zich daar ook niet aan de wetten houden die voor hen Joden gelden. Er is geen synagoge, geen ritueel bad, zelfs geen andere Joden om de feesten mee te vieren.
Jael probeert al snel naar Mokum terug te varen. Maar voor een vrouw alleen is dat haast niet mogelijk, zelfs niet met reispapieren. Toch probeert ze in het geheim geld te verdienen voor een overtocht.
Ook gaat ze verder met het bestuderen en vastleggen van rupsen en hun ontwikkeling tot vlinder.

De schrijfster heeft op een goede manier een beeld geschetst van het leven van Joden rond 1710, maar ook van de gereformeerde bevolking (vooroordelen over Joden en wezen, persoonlijke hygiëne). Het ruspenhuis heeft wat minder plaats dan de titel doet vermoeden, maar leeft vooral in het hoofd van Jael.
Een boeiende en verassenden roman!

Gegevens:


Uitgeverij KokBoekencentrum (Mozaiek)
ISBN 9789023960867
Aantal blz 352
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Extra:


Lees het leesfragment
Lees 229 keer
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.