Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Print deze pagina
zaterdag, 12 juli 2014 22:28

Rich, Roberta - De vroedvrouw van de sultan

Geschreven door
Beoordeel dit item
(17 stemmen)
Dit boek is een vervolg op Vroedvrouw in Venetië.

Inhoud:

Vroedvrouw Hannah en haar man Isaak Levi, ballingen uit Venetië, bouwen in Constantinopel een nieuw bestaan op. Isaak begint een eigen zaak in de zijdehandel; Hannah, de beste vroedvrouw van heel Constantinopel, oefent haar beroep uit onder de duizend haremvrouwen in het weelderige paleis van Sultan Murat III. Op een avond wordt Hannah onverwacht in het paleis ontboden, en ontmoet ze Leah, een arm Joods boerenmeisje, ontvoerd en gekocht voor de harem van de Sultan. De Sultan wil dat ze een erfgenaam voortbrengt, maar het meisje wil alleen maar terug naar huis, naar het leven dat ze altijd heeft gekend. Ze smeekt Hannah haar te helpen. Maar wíl Hannah dat? Zal ze haar leven en haar baan in de waagschaal stellen om dit meisje te redden, of hecht ze meer waarde aan de hoogachting van de Sultan?

Een avontuurlijk en meeslepend boek, vol fascinerende, onvergetelijke personages. Deze roman zal de fans van De Vroedvrouw uit Venetië zeker bevallen en Roberta's reputatie als een van de meeste geliefde auteurs van historische romans verder versterken.

Waardering:


In dit boek staat weer vroedvrouw Hannah centraal. Door haar werk komt ze in de harem van de sultan. Ze behandelt zelfs de moeder van de sultan voor gynaecologische problemen. Daardoor wordt ze ook geroepen om te kijken of het joodse slavinnetje Leah nog maagd is. Hannah riskeert veel als ze gaat liegen over de maagdelijkheid van de slavin. Is haar medelijden dat waard? Ze verwacht dat haar man het wel zal begrijpen, omdat hij zelf een slaaf is geweest.
Dan is komt de schoonzus van Levi om haar geld terug te eisen. Levi heeft dat van zijn broer Leon geleend, maar die is overleden. Je leest over de dood en de gebeurtenissen daarna door de ogen van Cesca.
In dit boek staan meer gruwelijke dingen dan in het eerste deel, zoals afgehakte hoofden op spiesen en het eten van een rauwe rat of deel van een gedood mens. Gruwelijk, maar wel wat in die tijd gebeurde.
De historie van Constantinopel is goed bestudeerd en beschreven. Zelfs de straten waar de koets door moet rijden worden beschreven. Constantinopel is veel meer een wereldstad dan Venetië. Er zijn meerdere religies; islam, christendom en jodendom. Joden hebben veel meer vrijheid.
Een boeiende en mooie historische roman!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994589
Aantal blz 320
Prijs: € 19,90
Prijs ebook: € 9,99

Extra:

Bekijk het inkijkexemplaar
Lees 9170 keer Laatst aangepast op zaterdag, 12 juli 2014 22:31

1 Reactie

  • Reactielink dinsdag, 15 juli 2014 19:33 Geplaatst door Wineke

    Wat een heerlijk boek! Ik heb meerdere boeken gelezen over het leven in harems en de auteur Roberta Rich heeft uitstekend onderzoek gedaan. Ze beschrijft de dingen zoals ze zijn, zonder van alles te verdoezelen of (net zo erg) te romantiseren, wat bij sommige lezers misschien wel enigszins aan zal komen maar die het verhaal enorm verrijken. De geuren, kleuren en geluiden van 16e eeuws Constantinopel en de weelderige paleiszalen komen tot leven op de pagina's. Af en toe gaan de sprongen in de tijd wat snel maar aan het einde van het verhaal worden alle losse (soms wat onwaarschijnlijke) eindjes keurig aan elkaar geknoopt. Hou je van een historische roman die echt helemaal anders is dan de gangbare christelijke romans, dan moet je dit boek absoluut lezen. Een waardig vervolg op De vroedvrouw van Venetië.'

Log in om reacties te plaatsen