Recensies, waarderingen, reacties en informatie
zaterdag, 26 november 2011 22:49

Potok, Chaim - Mijn naam is Asjer Lev

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Inhoud:


Asjer Lev heeft een groot talent. Hij kan al van jongsaf aan heel goed tekenen. Een talent dat in zijn familie en directe omgeving niet wordt gewaardeerd. Asjer is kind van chassidisch-joodse ouders, en in Brooklyn, waar hij opgroeit, is een sterke orthodox-joodse gemeenschap die al evenmin waardering heeft voor zijn talent.

Waar anderen in het gezin en de wijk veel en dagelijks bezig zijn met hun geloof en de rituelen die daarom heen hangen, wil Asjer vooral tekenen.
Asjer en zijn familie groeien steeds verder uit elkaar.

 

Waardering:

Een geweldig boek van een geweldige auteur!
Het boek is opnieuw uitgegeven en de vertaling is wat bijgewerkt. Deze druk is wat ruimer opgezet dan de vorige druk van Bzztoh, waardoor de letters iets groter zijn en het prettiger leest.
Voorin staat een verklarende woordenlijst.
Potok schrijft over de wereld van de orthodoxe (chassidische) joden in de jaren ’50 en ’60 in Amerika. Ze leven in hun eigen wereldje en proberen hun gedachtegoed uit te breiden naar andere landen. Asjer komt in conflict met dat wereldje, omdat hij iets doet wat daar niet in hoort, namelijk schilderen.
Asjers drang naar tekenen en schilderen wordt beschreven als iets waar hij niets aan kan doen. Hij wordt neergezet als een labiele en angstige jongen. Hij neemt de wetten heel serieus, maar moet ze soms overtreden om te kunnen schilderen. Die conflicten in hem komen tot uiting in zijn dromen over zijn mythische voorvader.
Het tekenen en schilderen drijft Asjer en zijn ouders steeds verder uit elkaar. Het doet Asjer pijn dat zijn vader zijn schilderen niet serieus neemt.
Het komt tot een conflict met zijn ouders en de Ladovergemeenschap als Asjer een schilderij maakt, waarbij zijn moeder is gekruisigd. Het kruis is bij de joden gelijk geworden aan hun vervolgers.
Potok heeft eens gezegd dat hij zelf het meeste op Asjer Lev lijkt. Hij heeft zelf ook eens zo’n schilderij gemaakt en is vroeger een chassidiem geweest.

 

Gegevens:

Uitgeverij Brandaan
383 blz.
ISBN 9789460050121
Prijs € 12,50

Lees 2393 keer Laatst aangepast op woensdag, 30 januari 2013 15:12
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.