Recensies, waarderingen, reacties en informatie
maandag, 15 november 2010 12:39

O’Connor, Flannery - De geweldenaars

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Inhoud:

In De geweldenaars kruipen we in de huid van Francis Marion Tarwaters. Deze weesjongen, die door zijn godsdienstfanatieke oudoom is opgevoed, krijgt vlak voor dienst overlijden de opdracht het zwakzinnige kind van een andere oom te dopen. Francis, die zeer geïsoleerd is opgegroeid, gaat als vrij man op weg. Maar het religieuze fanatisme van de oude man blijkt desastreuze gevolgen te hebben. Het boek wordt ingeleid door Tjerk de Reus.

Waardering:

O’Connor heeft de kenmerken van de karakters vergroot weergegeven. Daardoor lijken het wat bizarre figuren. Zij wil hiermee beter doordringen tot de lezer.
De oude man is een profeet of een godsdienstfanaat, net hoe je het ziet. Hij verpest de jonge Tarwater door hem geïsoleerd op te voeden en hem te doordrenken met zijn vreemde godsdienstige ideeën.
Tarwaters oom Rayber wordt neergezet als een nerveuze en onzekere man. Hij denkt, maar handelt niet. Hij durft zich niet over te geven aan emoties (hij durft zijn zoon niet lief te hebben).
De jonge Tarwater zoekt zijn weg na de dood van zijn oudoom. Hij haat zowel zijn oudoom als zijn oom en wil op geen van beiden lijken.
Ik heb me gestoord aan de vloeken die in dit boek staan. Het is jammer dat een gelovige schrijfster hier geen andere woorden voor kan gebruiken.
Fijn dat achterin nog een nawoord staat door Tjerk de Reus. Daardoor wordt het nog wat begrijpelijker.
Dit boek is echt literatuur, dus als je daar niet van houdt zul je dit boek niet kunnen waarderen!

Extra:

De afgelopen eeuw heeft een schat opgeleverd aan literaire romans die zijn geïnspireerd door het christelijk gedachtegoed. Uitgeverij Kok brengt nu de mooiste juweeltjes daarvan uit in de reeks Christelijk geïnspireerde klassieken.
Dat Flannery O’Connor in deze reeks het spits afbijt, mag geen verrassing heten. Haar kleine oeuvre wordt in Amerika tot op de dag van vandaag beschouwd als hoogtepunt in de literaire geschiedenis. In 2009 vond in Rome nog een driedaagse internationale conferentie plaats waarin het werk van deze katholieke schrijfster centraal stond. Kortom: genoeg redenen voor een (hernieuwde) kennismaking.

Gegevens:

Uitgeverij Kok
191 blz.
ISBN 9789043518581
Prijs € 16,90
Lees 8948 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 februari 2013 16:33
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.