Recensies, waarderingen, reacties en informatie
dinsdag, 08 mei 2018 21:56

Verbaas, Frans Willem - Mensen van licht en steen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Inhoud:

 
Een nieuwe roman van Frans Willem Verbaas over een stad en zijn inwoners, waarin hilarische episodes en diepmenselijke verhalen een afwisselend spoor trekken door de naoorlogse tijd. Vier vrienden ontmoeten elkaar gedurende een halve eeuw wekelijks op een bankje in de stad. Levien is een overtuigde socialist. De roomse Nard komt uit een ondernemersfamilie en wordt vastgoedhandelaar. De koppige protestant Gijs verovert de mooiste vrouw van de stad. En de vrijgezelle Evert verdient zijn brood als geschiedenisleraar. Tegen hoeveel veranderingen is hun vriendschap bestand?
 

Waardering:

 
Vanaf 1944 komen 4 mannen samen op een bankje in het vestingstadje Heusden. Je zit meteen in het verhaal door de ramp die net heeft plaatsgevonden. De Duitsers trekken zich terug maar blazen eerst de 3 torens van Heusden op. In het gemeentehuis zitten veel mensen en vallen dus ook veel doden. Nards moeder is er één van. Hij deelt het verhaal alleen met Gijs.
Gijs heeft een oogje op Gertrude, maar zij verdwijnt met de Duitsers nadat zij een affaire met een Duitse soldaat had. Gijs blijft echter zeggen dat ze wel terug komt.
Levien is een rasechte socialist en lasser op de werf. Hij wordt al snel een voorvechter van de vakbond.
Evert is een nieuwkomer. Hij is geschiedenisleraar in Waalwijk, maar woont in Heusden. 
 
Boven de hoofdstukken staan de jaartallen waarin de gebeurtenissen uit hun levens plaats vinden. Er staan ontroerende, maar ook hilarische dingen in. Aan het einde is het moeilijk om afscheid te nemen van deze vrienden. 
 
Een boeiend boek dat levens en geschiedenis van een stad beschrijft. Het is interessant om te zien hoe veel dingen door de jaren heen veranderen. Zo wordt de binnenstad steeds meer bewoont door de rijken en verdwijnen steeds meer winkels. Maar ook de gedachten over tabak, . seks, homo’s en de kerk veranderen door de jaren geen. De schrijver heeft dat heel goed door het verhaal heen geweven.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023951995
Aantal blz: 304
Prijs: € 19,99
 
Lees 1365 keer
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.