Recensies, waarderingen, reacties en informatie
dinsdag, 06 maart 2012 23:14

Nijenhuis, B. - De tornado

Geschreven door
Beoordeel dit item
(8 stemmen)

Inhoud:

Vergy Maulveau arriveert in een dorpje om een grote boerenhoeve te bezichtigen. Er gaan geruchten dat het spookt op ‘de pesthoeve’, maar Maulveau slaat alle waarschuwingen in de wind en koopt de in verval geraakte boerderij. Hij neemt personeel aan, maakt kennis met de dorpsdominee, ontmaskert het ‘spook’ en brengt de boerderij tot bloei. Maar dan ontvouwt het drama zich. De drie hoofdpersonen in deze psychologische roman – de landeigenaar, de dominee en een jonge vrouw met een krankzinnige broer – hebben ieder afzonderlijk een verschrikkelijke gebeurtenis meegemaakt. Die ervaringen stellen hen voor grote vragen over lijden, schuld en geloof. Hun levens raken met elkaar verweven en langzamerhand ontdekken ze elkaars verleden. Met de nadering van een tornado lijkt zich opnieuw een ramp te voltrekken.

 

Waardering:

In dit literaire werk van Nijenhuis draait het om drie personen: boer Vergy Maulveau, dominee Jacob Kladak en Ilse Zarmut. Zij worstelen allemaal met dezelfde vraag: waarom laat God de mensen soms zo lijden?
Vergy koopt de vervloekte boerderij in het dorp waar Jacob dominee is.
Vergy wordt neergezet als een verbeten man, die vecht tegen God. Dat komt door wat hij heeft meegemaakt. Dat wordt langzamerhand steeds duidelijker in het boek.
Ilse komt via haar broer terecht op de boerderij. Zij geeft zich, mede door Ezen, over aan God.
Ezen is een zachtmoedige diepgelovige man met profetische gaven. Toch is hij niet perfect, want net als Paulus is hij lichamelijk zwak.
Dominee Jacob Kladak wordt neergezet als een zwakke dominee, die zelf niet kan geloven wat hij verkondigt.
Alle drie de hoofdpersonen komen in een climax bijeen aan het einde van het boek.
Dit boek verdient de plaats in de rij “klassieke literaire christelijke werken” die opnieuw uitgegeven worden door uitgeverij Kok. Het is een briljant geschreven boek!

 

Gegevens:

Uitgeverij Kok
318 blz.
ISBN 9789043504768
Prijs € 18,50

Lees 4332 keer Laatst aangepast op maandag, 28 januari 2013 22:49
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.