Recensies, waarderingen, reacties en informatie
donderdag, 12 januari 2012 23:43

Enger, Leif - Vrede als een rivier

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Inhoud:

Een overrompelend debuut dat op je afkomt als een fluistering en je verwarmt als een lappendeken in de winter; een roman over geloof, wonderen en gezin, met een wonderbaarlijke afloop. Publishers Weekly (met ster)

Een alleenstaande vader onderneemt met zijn twee jongste kinderen een zoektocht door het Minnesota van de jaren '60. Hij zoekt zijn ondergedoken oudste zoon Davy, die op de vlucht geslagen is nadat hij beschuldigd is van moord op twee inbrekers.
Het verhaal wordt verteld door de ogen van de 11-jarige Reuben, die aan astma lijdt en dol is op de cowboyverhalen van zijn vroegwijze zusje Swede.
Bovendien gelooft hij in wonderen, die hij zijn vader ziet verrichten en waarvan alleen Reuben getuige lijkt te zijn, maar die hij wel vol overtuiging aan de lezer beschrijft.

Het verhaal dat hij vertelt fascineert, sleept mee, drukt je met de neus op feiten die nauwelijks feiten kunnen zijn – eerder wonderen. Maar het verhaal ontleent zijn kracht niet alleen aan de dramatische inhoud. De vertelling zelf bevat een eigenzinnige kracht, die zich het best toont bij de tweede lezing. Het ontroerende verhaal blijkt niet alleen als vertelling sterk en doordacht in elkaar te zitten, de imensies van hoop en verwachting putten uit diepe bronnen. Dat geeft een duurzame spankracht aan het verhaal – aldus Tjerk de Reus in zijn Nawoord.

 Waardering:

De elfjarige Reuben vertelt zijn herinneringen rondom de schietpartij van Davy en de zoektocht naar hem. Alhoewel het door een kind wordt verteld, is het ontzettend mooi geschreven. Enger is een kunstenaar met woorden!
De vader is een hele nederige en gelovige man. Hij brengt het gebod “hebt uw vijanden lief” in de praktijk bij het schoolhoofd als hij ontslagen wordt. Daarnaast praat hij levensecht met God en worstelt hij met Hem.
Na de ontsnapping van Davy laat de vader zich door God leiden, Davy achterna.
In de Badlands maakt Reuben van alles mee. Helaas gaan zijn longen ook snel achteruit. Hij heeft zware astma en snakt soms naar adem. Ademen is dan ook het belangrijkste in het leven voor hem.
De schrijver geeft in het boek vaak hints over wat er gaat gebeuren. Dat maakt het erg boeiend.
Het verhaal loopt uit op een climax, die onvoorstelbaar, droevig en geweldig is.
Dit is echt een prachtig literair boek!

Gegevens:

Uitgeverij Librion
352 blz.
ISBN 9789052900186 

Prijs € 17,90

Meer informatie en gespreksvragen vind je hier

Lees 3420 keer Laatst aangepast op dinsdag, 29 januari 2013 22:16

1 Reactie

  • Reactielink dinsdag, 05 juni 2012 16:10 Geplaatst door Lady Vadeste

    Dit is echt een ontzettend mooi boek! Alles is zo precies beschreven: je wordt zelf gewoon Reuben Land.
    Je mist echt iets wanneer je het niet hebt gelezen!

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.