Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
maandag, 18 mei 2009 21:42

Krüger, Louis - Wederkomst

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(2 stemmen)


Inhoud:

Een vreemd, beklemmend gevoel pakt hem beet: zijn lijf wordt koud en de huid over zijngezicht trekt strak, hij kan zich niet bewegen. In dit ene moment beseft hij dat de anderekinderen een wereld bewonen waar hij niet in past. Zij, de Hoops, leven niet als anderemensen. Ze weten niets, ze begrijpen niets.

Jannes Hoop, de jongste van vijf kinderen, groeit op in een armoediggezin. Zijn moeder sterft bij zijn geboorte en zijn vader is een mislukkeling.Terwijl het Eiland onder water dreigt te verdwijnen en de tekenen vaneen kosmische verandering meer en meer zichtbaar worden, herbeleeftde gewonde Jannes Hoop zijn leven. Alles, vanaf het uur dat hij geborenwerd, trekt aan hem voorbij: zijn liefde voor Myrte, de geboorte van Bas en de bouw van de stuwdam die het leven van alle Eilandbewoners veranderde.Hij heeft veel gekregen, maar nog meer moeten loslaten.Nu Jannes het eind van de weg heeft bereikt, ontvouwt zich voor hemnog één groots tafereel.

Waardering:

Wederkomst is een roman over hunkering, teleurstelling, geloof en ontsporing. Het verhaal voltrekt zich in de vreemde, schemerige sfeer van het eenvoudigeen geïsoleerde bestaan van de Eilanders.
De hoofdpersoon in het boek, Jannes Hoop, herbeleeft zijn leven op het eiland. Hij groeit op in armoede, in een moederloos gezin.
Schokkend om te lezen wat deze Jannes mee moet maken in zijn leven.
Wat minder geslaagd vind ik dat Jannes de dood vindt tijdens de wederkomst van Christus. Ik hou niet zo van speculaties over bijbelse zaken.
Verder vind ik het boek magnifiek; goede literatuur! Een verhaal wat je raakt...

Extra:

Louis Krüger is een Zuid-Afrikaan en in eigen land een bekend auteur, sinds romans als Die skerpskutter (1981) over Noord-Ierland en 'n Basis oorkant die grens (1984) over de oorlog in het voormalige Rhodesië.

Sinds 1984 werkt Louis Krüger als predikant in Nederland, sinds 1994 als schipperspredikant in Rotterdam. Enkele titels werden in het Nederlands vertaald: de jeugdromans Donkerboskind (1988, oorspr. 1985) en Zon op het water (1989), en de roman Gevaarlijk land (1991, oorspr. 1990). Met zijn roman Herinnering aan Agnes(1996, oorspr. 1995) kreeg Louis Krüger bekendheid in Nederland. Hoofdthema van zijn werk is het geweld, dat hij hartgrondig verafschuwt

 

Lees 12370 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 februari 2013 21:07
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.