Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
donderdag, 22 januari 2009 13:44

IJmker, Janne - Achtendertig nachten

Geschreven door Marijke van Deelen
Beoordeel dit item
(7 stemmen)

Inhoud:

Achtendertig nachten

Elsjen Roelofs wordt verdacht van het vergiftigen van haar man, Jan Alberts. In maart 1767 komt zij in het gevang van Assen terecht, waar ze op haar berechting moet wachten tot het kind dat zij verwacht geboren is.  In de eenzaamheid van de gevangenis wordt een meisje geboren. Het wordt meteen bij Elsjen weggenomen. Daarna rest haar niets meer dan de kale muren van het gevang en het nachtelijk bezoek van Janna, de enige vrouw die zich over haar ontfermt. Aanvankelijk wil Elsjen niets van haar weten, maar gaandeweg begint ze haar te vertrouwen. Elsjen vraagt om papier en inkt en begint aan een verslag van haar leven.  En zo, al schrijvende, kijkt Elsjen terug op haar leven. Ze groeit op op een boerderij; haar vader overlijdt als ze nog heel jong is. Thuis ervaart ze weinig liefde: haar moeder is zwak, haar oma (Otie) regeert het huis met harde hand. Alleen met haar broer Barteld heeft ze een goede band, en met een oude vrouw, Lieven, die haar liefde voor de natuur bijbrengt. Maar deze contacten worden door Otie verboden. Als Otie sterft, dwingt zij Elsjen de belofte af dat ze alles zal doen om de boerderij te dienen. Daarom gaat ze onder dwang een verstandshuwelijk aan en verbreekt de relatie met de jongen van wie ze houdt. Elsjen wordt er doodongelukkig van en vergiftigt – uit pure onmacht – haar man met rattenkruid. Uiteindelijk komt Elsjen in de gevangenis door het lezen van het bijbelboek Job tot besef van schuld, maar ook tot aanvaarding van haar lot. Zo komt ze in het reine met God.

Waardering:

Achtendertig nachten is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 'k Vond het echt een heel mooi boek. Het verhaal boeid je echt van het begin tot het eind. Prachtig geschreven, over schuld, beloftes, verlangen, geloof en hoop.
Lees 3123 keer Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2013 22:19

1 Reactie

 • Reactielink dinsdag, 01 maart 2011 14:33 Geplaatst door elise

  Prachtig aangrijpend boek!

  Het boek speelt zich af rond 1700 in Drenthe.
  Elsjen leeft het harde leven mee op de boerderij. Over veel dingen wordt niet gesproken maar ze heeft veel vragen en probeert die zelf te beantwoorden/ontdekken.
  Het zijn niet haar gevoelens die er toe doen maar het blijven voortbestaan van de boerderij zoals grootmoeder het wil. Ze zit gevangen in het leven. Ze wordt beschuldigd van het vergiftigen van haar man en komt in de gevangenis. Ze gaat vrijheid ervaren in de gevangenis waar ze met pen en papier haar leven overdenkt en rust vindt in het oordeel.
  Een aangrijpend verhaal. Je waant je terug in de tijd.
  Achter in het boek zijn documenten opgenomen van originele stukken. Zo gaat het op waar gebeurd verhaal nog meer leven!

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.