Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
woensdag, 21 januari 2009 15:53

Krüger, Louis - Agnes

Geschreven door Frea Kroese
Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Inhoud:

AgnesAgnes gaat over een trieste liefdesgeschiedenis. Agnes gaat over de strijd van een man tegen zijn eigen gevoelens van onmacht en genegenheid. Agnes gaat over de ideologieën in de Zuid Afrikaanse maatschappij. Agnes gaat over een zichzelf vernietigend systeem. Agnes is dood.

Louis Kruger schrijft het zo knap, dat je begrijpt dat de dood al lang in haar leven aanwezig is. En de hoofdpersoon weet het ook, alleen hij hoopt ergens dat het anders kan. Tot aan het laatste moment hoopt hij nog dat Agnes begrijpt dat zij niet zichzelf moet vernietigen maar dat de dood vernietigd dient te worden.

De naam van de hoofdpersoon, van waaruit het boek is geschreven is nergens te vinden. Dat maakt dat je moet ontdekken wie hij werkelijk is. Zijn naamloosheid en bijzondere manier van kijken naar zijn omgeving zet een onderzoekende sfeer neer. Als hij de enorme schoonheid en de vreselijke gewelddadigheid van Zuid Afrika in een gedachte omschrijft, krijg ik het gevoel dat hij het ook over Agnes heeft. De diep verwonde mens in een diep verwond land in een diep verwonde wereld. Je leest het in de zin: in die dagen bedekten we onze naaktheid voor elkaar (wie leest hier niet de hartverscheurende geschiedenis van Adam en Eva?).

Waardering:

Jammer genoeg schiet de hoofdpersoon tekort om haar te redden. Dat is wat ik aan de ene kant heel realistisch vind, maar wat ik aan de andere kant verafschuw. Ik ben heel nieuwsgierig geworden naar de onmacht van Agnes. Waarom vlucht zij niet naar dé Redder? Zou dat een te goedkope roman opleveren? Zou dat afbreuk doen aan een van de uitgewerkte thema’s van het boek, dat sommige ideologieën een allesoverheersende greep hebben op hun aanhangers, maar in wezen uit het pure kwaad voortkomen?
Een geweldig knap geschreven boek.

Lees 7174 keer Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2013 22:19

1 Reactie

  • Reactielink zaterdag, 31 oktober 2009 16:45 Geplaatst door anne

    Op mij komt het verhaal heel afwezig en vaag over. Het is niet duidelijk wat er allemaal speelt, maar toch boeide het wel zo dat ik het uit wou lezen.
    Ik vind dit boek geen aanrader.

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.