Recensies, waarderingen, reacties en informatie
donderdag, 25 maart 2010 12:22

Lee, Tosca - Chawa, het verhaal van Eva

Beoordeel dit item
(8 stemmen)

Inhoud:


“Word wakker.”   Met deze woorden laat de auteur Chawa (Eva) tot leven komen.  Ze kijkt in Adams blauwe ogen en hoort zijn vreugderoep:  “Eindelijk!”
Doordat het boek in de ik-vorm is geschreven, kom je als lezer heel dicht bij Eva. Het leven in het Paradijs wordt mooi en poëtisch beschreven. De enorme impact die de zondeval op het leven van het eerste mensenpaar –en van iedereen- heeft, wordt treffend en realistisch beschreven. Adam en Eva moeten het Paradijs verlaten.  Kajin (Kain)  en Hebel (Abel) worden  geboren en meer zonen en dochters.
Eva belooft Adam dat ze eens terug zullen keren naar het Paradijs. (Ook wel het dal genoemd). De tocht wordt gemaakt als Adam op sterven ligt. Op een draagbaar wordt hij vervoerd; zijn zoon Seth is één van de medereizigers. Als ze eindelijk bij de ingang van het dal komen, is er alleen nog maar water...

Waardering:

Een indrukwekkende roman die me meer bezig bleef houden dan menig andere roman. Wel vind ik het erg jammer dat de auteur zich blijkbaar niet op de hoogte heeft gesteld van het bekende feit dat in vroeger tijden baby’s tot ongeveer hun vierde jaar gezoogd werden. Daarna konden de vrouwen pas weer zwanger worden. In dit boek houdt Eva’s borstvoeding bij Kain al na de negende maand op en wordt ze direct weer zwanger. In twintig jaar tijd krijgt ze acht kinderen.     
Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat Adam blauwe ogen had. Hij had waarschijnlijk bruine ogen. (Zie de uitleg in “Territorium” van Randy Alcorn).
In het nawoord schrijft de auteur over de research die ze heeft gedaan onder andere over of het wel of niet regende voor de zondvloed en of de mensen wel of geen vlees aten voor de zondvloed.  
Al met al een heel interessante en boeiende roman.

Extra:

Vragen voor leesclubs vind je hier: http://www.kok.nl/content/view/154/67/

 

Lees 3740 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 februari 2013 19:46

1 Reactie

  • Reactielink zaterdag, 10 september 2011 16:49 Geplaatst door Margriet Middendorp

    Wij hebben deze roman op de vrouwenvereniging besproken, hoewel niet aan de hand van de vragen voor leesclubs.
    Veel vrouwen vonden het een mooi boek, anderen vonden het langdradig of vroegen zich af of het so-wie-so goed was romans te lezen op basis van een bijbelverhaal.
    Persoonlijk vond ik het een heel boeiende roman die je heel duidelijk laat zien hoeveel de zondeval kapotmaakte en de relatie met God en die van mensen onderling verstoorde.

Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.