Onze website maakt gebruik van cookies om optimaal te kunnen functioneren. Door op Sluiten te klikken gaat uw akkoord. Klik hier op Meer voor informatie.
Recensies, waarderingen, reacties en informatie
maandag, 18 oktober 2010 22:45

Rice, Anne - Jezus uit Egypte geroepen

Geschreven door Saskia Schouten
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Inhoud:

Deze boeiende en ontroerende roman concentreert zich op de visie van de schrijfster op de jonge Jezus die op 7-jarige leeftijd uit Egypte vertrekt en terugkeert naar Palestina nadat de kwaadaardige koning Herodes is gestorven. Het opmerkelijke aan het verhaal is dat het in de 'ik' vorm is verteld zodat de jonge Jezus zelf voortdurend aan het woord is. Hoewel het duidelijk is dat hij een bijzonder jongetje is, is het nog steeds een jongen van 7 jaar die gewoon een van de vele kinderen is in zijn uitgebreide familie. Langzaam leert hij over zijn afkomst, bijvoorbeeld dat Jozef niet zijn echte vader is – en ontdekt hij dat hij bijzondere dingen kan doen.
De schrijfstijl is de spreekstem van een 7-jarige. Een fascinerende kijk op het leven van Jezus, met veel inzicht in het Joodse milieu waarin hij opgroeide. 

Waardering:

Anne Rice heeft het gewaagd om een boek te schrijven over het Joodse leven aan het begin van onze jaartelling vanuit het perspectief van Jezus zelf. Hoewel gezegd wordt op de achterflap dat zij een duizelingwekkende roman heeft gecreëerd, heb ik dat niet zo ervaren. Je kunt eerder spreken van een interessante roman . Het verhaalt ongeveer een jaar  van Jezus’ leven en een gebeurtenis uit zijn leven, namelijk het vertrek van Jozef en Maria uit Egypte weer terug naar hun thuisland Israël. De schrijfster heeft waarheid, fictie, legendes en inlegkunde gebruikt voor haar verhaal. Mijn vraag is: kun je dat wel doen met een historisch zoveel besproken persoon als Jezus?

 

Het verhaal  begint als Jezus zeven jaar is en met Maria en Jozef uit Egypte vertrekt. Niet alleen Maria en Jozef zijn erbij, ook een heel arsenaal aan familieleden waaronder Kleopas, de broer van Maria die nogal vaak op de voorgrond treedt.

Opmerkelijk is dat de auteur Jezus als kind al wonderen laat doen, terwijl Jezus nog niet weet Wie Hij werkelijk is. Op de eerste pagina zegt Hij iets tegen een pestkop en voelt Hij kracht uit Zich stromen. De jongen valt dood neer en later wekt Hij hem weer tot leven.

Ik vind dat deze legende niets toevoegt aan het verhaal.

 

Het boek  is het resultaat van een nauwkeurige bronnenstudie. Toch heeft de auteur  enkele dingen beslist over het hoofd gezien.

Het Katholieke denkbeeld dat Maria altijd maagd is gebleven, komt sterk naar voren in de passage waarin Maria haar Zoon  vertelt dat ze nooit met een man  naar bed is geweest en dat dat ook nooit zal gebeuren. Het gegeven dat Jacobus de broer is van Jezus, heeft de schrijfster ‘opgelost’ door Jacobus een zoon van Jozef  en zijn eerste vrouw te laten zijn. Dit gaat in tegen de historische werkelijkheid, die beschrijft dat Jezus nog meer broers en zussen heeft gekregen.

Jozef zou de reden niet weten  van de vlucht naar Egypte, terwijl Mattheüs 2 vers 13 duidelijk vertelt dat een engel dat aan Jozelf heeft meegedeeld.

Als Jozef Jezus en andere kinderen het verhaal van Jona vertelt, wordt er  afwisselend de term grote vis en walvis gebruikt, terwijl de Bijbel enkel  spreekt over een grote vis.

 

Ook vermeldt de achterflap dat het boek  lovend is ontvangen door theologen en christelijke leiders waaronder James Dobson.

Dat verbaast me vanwege de genoemde onbijbelse elementen die er  in voorkomen.  Er wordt in dit boek niet uitgegaan van de Bijbel als het Woord van God.

Wat vermeldenswaard is, dat het Joodse leven van die dagen bijzonder goed beschreven is.

 

Gegevens:

 

Uitg. Merweboek Sliedrecht  2009

Blz. 320

ISBN  978 90 5787 132 0

Prijs: € 18,90

 

Lees 2516 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 februari 2013 16:46
Log in om reacties te plaatsen

Informatie

Beheerders:

Jolanda Bot
Marijke van Deelen

Contact

t: 06 53 20 95 49

e: info@christelijkeboeken.info

Copyright

Op onze recensies geldt copyright. Het is verboden onze recensies te gebruiken, kopiëren of op andere wijze te publiceren zonder vooraf toestemming van ons daarvoor gekregen te hebben.